Det blev en trevlig dag i Skäralid för Marianne och Tore Ahlström och deras gäster i början av december! Marianne var vinnare i Söderåsjournalens månadstävling och fick möjlighet att bjuda vänner och grannar på ett julbord i den trevliga restaurangen nedanför ravinen på Söderåsen.

Gästerna var inte vilka som helst. Marianne och Tore driver lantbruk i Farstorp utanför Ljungbyhed och julbordet blev ett varmt tack till vänner för all hjälp de fick när Tore råkade ut för en olycka i höstas. Det kunde ha slutat riktigt illa, men Tore hade trots allt änglavakt. Men en kotfraktur i ländryggen och en rejäl smäll över nacke och axel ledde till flera dagar på sjukhus.

Goda grannar och kollegor
Hemma satt en orolig Marianne med en allvarligt skadad man på lasarett och ensam med höstsådd och annat väntande arbete på gården. Det var då som goda grannar och vänner ryckte in, och hjälpte till med de akuta arbetsuppgifterna. Tore repade sig lyckligtvis bra och Marianne och Tore klarar idag arbetet i lantbruket på egen hand. Men hjälpen var värdefull när nöden var som störst och att tillsammans med sina hjälpsamma vänner avnjuta ett julbord på Skäralids restaurang kändes fint.

– Så gott det var! Vilket fint julbord, sammanfattade Marianne och hennes vänner. Cecilia och hennes personal är så duktiga! Sedan är det ju en verkligt fin miljö med Skärdammen och ravinen utanför fönsterna.

Lokala leverantörer
Cecilia Jörlevik och hennes personal bjöd på julbordets alla läckerheter! Traditionell julmat varvades med julbordets nyskapelser. Det fanns ett gediget sillabord, varmrökt, kallrökt och gravad lax, pepparlax och laxrulle med räkor, vildsvinspaté, rullsylta, leverkorv, rostbiff och… ja, bäst vore väl att själv prova Skäralids julbord. Det fanns lokalt producerad mat: oxkött från Gunnaröd, varmrökt hjort från Bonnarp och kryddad snaps från Snälleröd. Cecilia vill i möjligaste mån använda lokalt odlade råvaror och att köttet ska komma från djur som fötts upp i trakten och enligt ekologiska principer.

Nyårssupé
– Just nu har vi fullt upp med alla julbord, säger Cecilia som driver Skäralids restaurang sedan nio år tillbaka. Sedan är det nyårssupéerna som är nästa stora fest för oss. Då kan man beställa hela supén hos oss och få den hemkörd om man är tillräckligt stort sällskap och inte bor för långt borta. Vi fixar krisen vid spisen till nyår!

Så vill du slippa stöket i köket och verkligen fira nyår i godan ro, så finns ett gott alternativ!

  • Vinnaren Marianne Ahlström

  • Tore Ahlström

  • Glada miner vid julbordet

  • Cecilia Jörlevik, krögare och kock