Vi förgyller din vardag!

al-guld-o-silversmedjan-013Människan har smyckat sig sedan tiotusentals år tillbaka. De äldsta smyckena man känner till är hundratusen-åriga pärlor av nätsnäcka. Smycken har tillverkats av en rad olika material: pärlor, bärnsten, korall, ädelstenar och ädelmetaller har använts genom århundraden.

Olika funktioner
Smycken har och har haft olika funktioner. Förlovningsringar visar att ett par hör ihop och eventuellt har för avsikt att gifta sig. Vigselringen, som är ett minne från ett bröllop, talar kort och gott om att man är gift. Ett smycke kan också visa att man tillhör en viss grupp, till exempel examensringar som talar om att man har ingenjörsutbildning eller har doktorerat. Förutom en funktion som att hålla håret eller ett klädesplagg på plats så kan till exempel ett diadem, hårspänne eller slipsnål också vara en utsmyckning. Ett diadem var under antiken ett tecken på hög värdighet och bars av kungar.

Guld och silver
Vanliga ädelmetaller bland smycken är guld och silver, och det är också de som ingår i namnet på butiken på Storgatan -Guld o Silversmedjan i Klippan. Guldets smältpunkt är 1063° C och silvrets 961° C. Det är således stryktåligt material som kräver höga temperaturer när det skall omformas.

al-guld-o-silversmedjan-046

Ett imponerande utbud i den lilla butiken.

– Andra material än guld och silver har kommit på senare år, till exempel ringar av stål som är ett bra material att arbeta i, säger Leif-Åke Andersson som haft butiken och smedjan i Klippan sedan drygt tjugo år tillbaka. Idag finns även diamanter som tillverkats i laboratorier, ”lab grown diamonds”. De går inte att skilja från diamanter som bryts naturligt.

Yrke med historia
Att bearbeta de ädla metallerna guld och silver – guldsmedskonsten – är något som Leif-Åke ägnat sig åt i mer än 40 år. Han ”ärvde” yrket av sin far som arbetade i en silversmedja på Ättiksfabriken i Perstorp.
– Grunderna i yrket är desamma sedan 1600-talet, säger Leif-Åke som själv är guldsmedsmästare. De handverktyg som vi använder fanns också för 200 år sedan, tänger och hammare har samma utseende och funktion idag.

Värderingsman
Leif-Åke är också förordnad värderingsman av Handelskammaren och gör värderingar vid till exempel försäkringsärenden eller bodelningar.
– Många har idag sina tillhörigheter underförsäkrade, säger han. För försäkringen krävs en marknadsmässig värdering. En lekman har svårt för att bedöma äktheten i olika ädelmetaller, är det vitt guld? Platina? Eller se skillnad på de olika varianter av pärlor som finns, glaspärla eller äkta pärla? Odlad pärla i sötvatten eller i saltvatten? Skillnaden i pris och värde kan vara stor. Ett foto på smycken kan inte säga något om värdet, man måste ha dem i handen för att göra en korrekt värdering. Det är viktigt att dokumentera sina värdesaker och ha det rätta värdet på dem.

Egen design

Några av de egendesignade smyckena

Några av de egendesignade smyckena

Smederna i Guld o Silversmedjan arbetar med reparationer, omarbetningar eller andra arbeten efter kunders önskemål. Man har också egentillverkning efter egen design, vilket kan vara den mest kreativa delen av arbetet.
– Att se en kund bära ett smycke som jag har designat och tillverkat känns riktigt bra, säger guldsmed Kristina Östlund som arbetat på Guld o Silversmedjan i 4 år. Det är en stor glädje, i synnerhet om kunden också är nöjd.

Gamla smycken som bara ligger i ett skrin kan lämnas in och bli omarbetade till ett helt nytt smycke. Det som bara känns som ”skrot och skräp” idag – om än med högt värde – kan alltså omvandlas till ett nytt smycke med frisk och fräsch formgivning.

Förutom i Klippan har Guld o Silversmedjan butiker i Ängelholm och Varberg. Totalt har företaget en personalstyrka på tjugo personer. Endast ett mål för ögonen har de allesamman: Vi förgyller din vardag!