Fotboll, fotboll och ännu mer fotboll!

Intresset för fotboll är stort, såväl ute i stora världen som hemma i Sverige. Fotbollen omsätter stora summor pengar och de mest välbetalda spelarna tillhör en ekonomisk elit i världen, även utanför fotbollen. På fotbollsplanen pågår spelet med domare, spelare och lagledare. Men bakom kulisserna utförs ett enormt stort arbete för att allt skall kunna fungera. I de lägre divisionerna handlar det om ideellt arbete, men i de högre divisionerna finns heltidsanställda tränare, läkare, massörer, och… talangscouter. En sådan talangscout är Olle Sultan, född och uppväxt i Klippan, men sedan länge bosatt i Göteborgstrakten.

Sparka boll

Olle är född och uppväxt i Klippan där hans föräldrar arbetade som språklärare på gymnasieskolan. När Olle, som är född 1956, började spela fotboll i mitten av 1960-talet fanns det fem klubbar i Klippan.

– Vi bodde först på Klostervägen. Men sedan flyttade vi till Ordensgatan, minns Olle. Det var ett jätteroligt område att växa upp i. Vi var många barn som lekte tillsammans. Vi spelade fotboll på gräsmattan bakom tvättstugan. Och där Badhuset ligger idag fanns en gräsplan där vi kunde spela boll. Mikael Axelsson och Claes Engström var några av barndomskamraterna i kvarteret, som jag delade intresset för fotboll med.

Som tolvåring började Olle spela fotboll i Klippans BIF. I KBIF:s knatteserie hade han och kompisarna ett lag med namnet ”Tigrarna”. De sponsrades av bensinmacken Esso med tröjor med den tuffa texten ”En tiger i tanken”.

– Jag minns Hasse Persson mycket väl när jag började spela i KBIF, säger Olle. Och Lennart ”Ledde” Nilsson, en annan legendar från den tiden. Men något av en förebild blev Christer Jönsson, som var en ledargestalt i KBIF på 70-talet. Jag debuterade i A-laget som femtonåring och fick spela med dem som var 10-15 år äldre än jag själv. Ett år fick jag ”Brandmyrs pokal”, målaremästarens pris.

Stort idrottsintresse

Men idrottsintresset är och har alltid varit brett. Under tonåren spelade han bordtennis, volleyboll och tränade friidrott. Det var löpning och längdhopp. De flesta sporterna som fanns i Klippan prövade han på, men när han som 17-åring värvades till Perstorps SK tog fotbollen överhand. Olle hade talang och stark träningsvilja och Perstorp, som på 1970-talet låg relativt högt i seriesystemet, fick förstärkning från andra klubbar i trakten.

– Perstorps SK spelade då i det som var division 3, säger Olle. Jag spelade i PSK 5-6 år, varav ett par år med barndomsvännen Mikael Axelsson. Micke var målvakt och jag högerback så vi har spelat nära varandra både i Klippan och Perstorp.

Efter gymnasiestudier på naturvetenskaplig linje blev det ett års studier i matematik vid Lunds universitet. Men det var ingen tvekan om vad Olle ville arbeta med. Han utbildade sig till gymnastikdirektör – den titel som då användes – på GIH i Örebro och hamnade sedan som idrottslärare i Kungälv.

– Jag träffade min blivande fru Marianne på GIH i Örebro och när vi efter något år i Göteborg hamnade i Kungälv bildade vi så småningom familj, berättar Olle. Då spelade jag ett och ett halvt år i Örgryte IS, som då låg i division 2. Jag var med i A-lagstruppen, men var inte med på plan så mycket. Jag spelade sedan i Kungälvsklubben Kongahälla i division 3 i fem-sex år. Att vara idrottslärare i Kungälv var bra. Det finns en fin idrottskultur med ett rikt föreningsliv där. Men via min lärarekompetens i matematik och en utbildning i London blev jag så småningom speciallärare på gymnasiet.

Musikintresse

Förutom idrott hade Olle ett stor musikintresse. Han lyssnade på musik tillsammans med kompisar och var själv en utmärkt bluesgitarrist (om Söderåsjournalens skribent får säga sin mening).

– Jag spelar inte så mycket gitarr idag, säger Olle. Men jag spelade litegrann med några lärarkollegor under en period. Men musikintresset finns. Vi har ett gubbgäng som träffas och lyssnar på musik, sätter ihop cd-skivor på olika teman som vi sedan spelar för varandra. Ett tema kan vara ”kaos”, och då spelar jag bland annat Kriminella Gitarrer…

Talangscout – 15 matcher i veckan

Genom sitt engagemang i Kongahälla hamnade Olle 1990 som ungdomsledare i IFK Göteborg, en av Sveriges ledande fotbollsklubbar. Efter många år i klubben fick han 2011 uppdraget att arbeta heltid som talangscout. Olle som snart fyller 60 år har alltså ett arbete som består av att leta upp nya spelare till föreningen. Arbetet innebär ett intensivt fotbollstittande; på TV, på dator i en databas via internet och i det verkliga livet.

– Mitt arbete består till stor del av att titta på fotboll, med jag rationaliserar mitt tittande. Jag kan ju vara ute efter en forward som bör vara bra på att nicka och bra i höjddueller. Då snabbspolar jag och tittar specifikt på dom situationerna, förklarar Olle. Jag träffar vår sportchef, Mats Gren, en gång i veckan och resonerar om var vi står och vad vi kan behöva. Det styr sedan mitt arbete i att söka spelare.

Olle reser mycket i jobbet och följer noggrannt den norska och danska ligan. Men han får oerhört mycket tips på spelare som kan vara av intresse.

– Jag hinner tyvärr inte se så många av IFK Göteborgs egna matcher, av tio matcher hinner jag väl se två stycken, säger Olle.

Men det är ändå fotboll nästan dygnet runt. Med utflugna barn och ett arbete för IFK Göteborg blev det mer praktiskt att bo i lägenhet i stan, så Olle och Marianne lämnade villan i Kungälv. De slipper gräs- och häckklippning och trivs idag som stadsbor i Göteborg. Och Olle, ja, han blev alltså proffs i fotboll i vuxen ålder. Visserligen vid sidan av planen, men ändock. Att arbeta med det man älskar – fotboll – är inte så tokigt!