Maja Jansson – ung designer från Ljungbyhed

Tolvåriga Maja Jansson från Ljungbyhed vann i våras en tävling när hon lämnade förslag till formgivning av en tygväska. Majas design var en regnbåge med olika komplimanger som barn kan ge till varandra, eller sig själv. ”Bra som jag är!” är temat för tävlingen som butikskedjan KappAhl arrangerar tillsammans med organisationen BRIS, Barnens Rätt I Samhället.

Tryck på tygväska

Nu har Majas regnbåge blivit tryckt på tygväskorna, vilka är ute till försäljning i Kapp-Ahls butiker.

– Det var mamma som såg tävlingen på facebook, säger Maja som går i årskurs 6 på Ljungbyhedsskolan. Idén till väskan poppade upp efter att jag gjort olika skisser. Regnbågen tog jag från Pride där man får vara som man är. Texterna är sådant som man kan skriva till varandra, man säger det liksom inte.

Priset blev ett presentkort i KappAhls butiker och fyra stycken biobiljetter. Så Maja kunde bjuda sin mamma Anna och syster Ida på Djungelboken i Helsingborg, vilket inte var så tokigt!

Maja gillar träslöjd, där det roligaste har varit att göra en skål i trä genom att urholka med håljärn och hammare. Maja ritar ibland och målar gärna med akvarell. Något jobb som designer när hon blir stor tänker hon sig inte. Maja som tycker om hundar vill gärna bli djurvårdare.

Bris och KappAhl

”Bra som jag är!”-kampanjen syftar till att stärka barns självkänsla och motverka känslor och attityder som tyvärr tycks vara ganska vanliga bland barn. Många barn har svårt att tycka om sig själva och känner en press på sig att vara snyggare, smartare, coolare, längre, kortare, smalare, starkare, ljusare, brunare, roligare och bättre. Kapp-Ahl vill på detta sätt bidra till att stärka barns känsla för sitt eget värde. ”Bra som jag är!”-kampanjen bidrar till att finansiera kuratorer i den stödverksamhet som BRIS har för barn och unga.


Barnens rätt i samhället – BRIS
BRIS är en svensk ideell, partipolitiskt och religiöst obunden, organisation som funnits i 45 år. BRIS huvudsakliga syfte är att stödja utsatta barn och hjälpa dem att kunna föra en dialog med vuxna. FN:s konvention om barns rättigheter – Barnkonventionen – ligger till grund för deras arbete. Barn och ungdomar kan ringa till BRIS för att prata om problem om man känner behov av det. Telefonnumret är 116111.