Yllefabrikörer i femte generationen

Det är lite vanskligt att bestämma om våra profiler är i exil eller inte… Syskonen Petter och Pernilla är uppväxta och arbetar i Klippan. Men det är mer än tjugofem år sedan de flyttade härifrån och så småningom landade i Malmö.

har Yllefabriken funnits sedan 1879. Det var då ett ullspinneri som några år senare övertogs av Jöns Petter Magnusson. Idag leds företaget av den femte generationen ylle­fabrikörer, syskonen Pernilla Roos och Petter Magnusson.

Pappa Gösta är fortfarande aktiv i företaget, men ett generationsskifte är snart genomfört. Syskonen började arbeta i familjeföretaget nästan samtidigt för snart tretton år sedan, 2003. Att som femte generationen ta över Yllefabriken har inte varit en självklarhet.
– Jag skulle egentligen bara hjälpa till lite här, då 2003, men jag fastnade, säger Petter med ett leende. Men jag ångrar inte att jag har engagerat mig i företaget.
– Vi har själva bestämt att vi ville gå in i firman, tillägger Pernilla. Det har varit ett aktivt val. Vi sade att vi testar och ser hur det går.
– Vi hade ju idéer och vi har genomfört en del av dem. Idéerna har haft bärkraft, fortsätter Petter. Företaget har nästan tredubblat omsättningen sedan vi började.På Järnvägsgatan i Klippan – där de arbetar – har Yllefabriken funnits sedan 1879. Det var då ett ullspinneri som några år senare övertogs av Jöns Petter Magnusson. Idag leds företaget av den femte generationen ylle­fabrikörer, syskonen Pernilla Roos och Petter Magnusson.

Pappa Gösta är fortfarande aktiv i företaget, men ett generationsskifte är snart genomfört. Syskonen började arbeta i familjeföretaget nästan samtidigt för snart tretton år sedan, 2003. Att som femte generationen ta över Yllefabriken har inte varit en självklarhet.
– Jag skulle egentligen bara hjälpa till lite här, då 2003, men jag fastnade, säger Petter med ett leende. Men jag ångrar inte att jag har engagerat mig i företaget.
– Vi har själva bestämt att vi ville gå in i firman, tillägger Pernilla. Det har varit ett aktivt val. Vi sade att vi testar och ser hur det går.
– Vi hade ju idéer och vi har genomfört en del av dem. Idéerna har haft bärkraft, fortsätter Petter. Företaget har nästan tredubblat omsättningen sedan vi började.

Ridning, dans och trummor

En kort tid under småbarnsåren bodde de i Tyskland där Gösta studerade produktionsteknik inom textilbranschen. Men annars är Pernilla och Petter uppväxta på Kamrers­gatan och Bjersgårdsvägen i Klippan. Pernilla hade som barn ett stort intresse för hästar och ridning. Hon hade egen häst ute på en gård i Gråmanstorp och det blev ridträning på Åsbo Ponnyklubb och ridturer i Bjersgårdstrakten.
– Jag gick verkligen in för det, hästintresset var stort redan som fyraåring. Och sedan höll jag väl på upp i tonåren, säger Pernilla.

Att vara ”hästtokig tjej” är kanske inte så unikt. Och att som liten flicka dansa i Saltito är väl heller inte så ovanligt. Men att hon spelade trummor och var medlem i ett rockband sticker ju ut en aning.
– Ja, jag spelade trummor några år i tonåren. Det var nog ovanligt med en tjej som trummis, tänker Pernilla. Vi hette Machine Gun Kellys. Vi var nog rätt udda. Sångaren Carsten körde en rätt häftig scenshow, lite åt Blues Brothers-hållet. Och vi spelade in lite i Svenska Popfabrikens studio också, minns jag.

På senare år har Pernilla haft sång som ett stort intresse. Hon har tagit lektioner av en sångpedagog och tillsammans med vänner också framträtt med sin sång på lite mindre tillställningar.

Kontrabas och idrott

Petter spelade under ungdomsåren kontra­bas. Men att hantera det bastanta instrumentet i ett studentrum blev något för krångligt, så under tiden i Lund lade han av med musicerandet.
– Jag spelade aldrig i någon orkester eller så, säger han. Men det var kul ändå.
För Petter blev det en del idrottande i ungdomsåren. I Klippan löptränade han och spelade golf tillsammans med morfar. Under tiden i Lund var det innebandy och styrketräning som gällde.

Studier i Lund

Efter studentexamen flyttade bägge två till Lund för att studera. Pernilla blev så småningom Malmöbo och Petter har med en viss äventyrslystnad sökt arbeten på platser ”ute i världen”: Stockholm, Helsingfors och München. Petter har blivit en genuin stadsbo och uppskattar storstadens puls, något han saknar i Klippan. Resorna till jobbet i Klippan tycker de bägge kan vara en nackdel, men Pernilla har möjlighet att jobba hemifrån några dagar i veckan och Petter passar någon gång på att övernatta i föräldrarnas lägenhet i Klippan.

Samma teoretiska grund

Några syskonbråk verkar inte skapa några problem. Petter och Pernilla har stort sett samma utbildning i ekonomi från Lunds universitet, vilket innebär att de har en gemensam teoretisk grund för sitt arbete i företaget. Arbetsfördelningen dem emellan fungerar bra och känns naturlig för dem. Petter är verkställande direktör medan Pernilla är marknadschef. Pernilla, som tidigare arbetat med reklam och marknadsföring i Malmö och Köpenhamn, har ett naturligt engagemang för produkternas design. Petter som arbetar med ekonomisk redovisning, logistik och lagerhållning, tycker att de kompletterar varandra bra.
– Jag kan ha synpunkter på det estetiska hos våra produkter, men har inga problem med att lämna över det till Pernilla, säger han. Hon kan det bättre än jag. Det ansvar jag har som vd för övergripande strategier passar mig.

Andra arbeten och erfareheter

Pernilla och Petter har således båda haft andra arbeten och fått andra erfarenheter vilket är en tillgång. De har inte växt in i företaget direkt på samma sätt som de föregående generationerna. Att de övertagit ett familje­företag med anor innebär egentligen ingen fördel för dem som företagare.
– Vi måste ju ändå jobba hårt för att få det att gå bra, säger Petter. Arbetet med att ta fram nya produkter, hitta nya marknader och säljkanaler måste göras.
– Man kan inte driva ett sådant här företag av nostalgiska skäl, poängterar Pernilla. Även om det är kul att ingå i en familjetradition, men det får ju inte kännas som ett ok.

J P Magnusson

Petters initialer och efternamn är desamma som Ylle­fabrikens grundare, farfars farfar Jöns Petter Magnusson, vilket Pernilla tycker är kul.
– Ha ha, J P Magnusson! skojar hon med Petter. Det var förutbestämt att du skulle bli fabrikör på Yllefabriken!
Jöns Petter Magnusson anade nog inte att en annan J P Magnusson skulle sitta som chef på samma plats som han själv 135 år senare. Att denne Petter skulle ha sin syster Pernilla bredvid sig i företagsledningen var nog inget han fantiserade om. Men så är det faktiskt, den femte generationen yllefabrikörer är ett syskonpar som för familjetraditionen vidare, men i den tid som är deras egen!