Pensionärerna gled fram i vårsolen!

Vem vill väl inte glida runt i en amerikansk bil när sommaren börjar närma sig? Frivilliga entusiaster som äger amerikanare har sedan några år tillbaka bjudit in hyresgästerna på äldreboendena Syréngården och Ljungbygården i Ljungbyhed på ”cruising”. Det har varit sju-åtta bilar som har hämtat upp de äldre vid deras hem och sedan glidit iväg på tur i bygden.

Man har åkt upp till Kopparhatten, där har man pausat och de som har velat gå av har kunnat göra det. På väg tillbaka till Ljungbyhed har man kört Kollebergavägen över Allarp och Brandsberga – i det gamla kulturlandskapet – och förbi Spången. Sedan har det blivit en tur in på Ljungbyhed Park (f d F5-området). För passagerarna blir det en behaglig och stimulerande tripp i hembygden.
– Det är mycket uppskattat av de boende, inte minst av männen som är verkligt intresserade av de här bilarna, säger en av arrangörerna, Marie Borg, som själv arbetar på Syréngården i Ljungbyhed. Efteråt pratas det mycket bland de boende om denna biltur. Att köra upp mot Kopparhatten och komma in i bokskogen vid Skäralid blir en fin upplevelse för resenärerna. De får se hästar ute i naturen, och alltsammans blir något av ett litet äventyr.

Initiativtagarna fick höra talas om att cruising i amerikanska bilar anordnades på andra ställen och tyckte att det skulle vara värt att prova även i Ljungbyhed. Och nu har man väl startat en fin och uppskattad tradition, hoppas vi. Bilturen väcker minnen hos de äldre och den avslutas med en kaffestund hemmavid. Kan en försommardag i knoppande bokskog avslutas på bättre sätt?