Färingtofta IK – 80 år

Att Färingtoftabygden var full av liv för 80 år sedan kan man förstå om man får höra att det fanns speceriaffärer, bank, post, telegrafstation och caféer här. Och att det då fanns ungdomar i Snälleröd, Tornsborg och Färingtofta som var intresserade av idrott var självklart. Det spelades fotboll på ängar och åkrar, så idén att starta en förening låg nära till hands.

I januari 1936 träffades några unga män på Tornsborgs Café och det var då ”fotbollsklubben Ringen” såg dagens ljus. Namnet ”Ringen” fick man inte behålla, så efter att Riksidrottsförbundet meddelat att det redan fanns en förening med det namnet fick man heta Färingtofta Idrottsklubb. Samtidigt slog man sig samman med Snälleröds Bollklubb som funnits sedan 1933.

Fotbollen störst

Fotboll var och är den största verksamheten i föreningen. Som högst var man 1979 i toppen på dåvarande division 5. Man slutade trea i serien, men var inte långt från avancemang till fyran.
– Vår första plan var en äng där man spritsade planens linjer med sågspån, berättar Nils Svensson som varit sekreterare ända sedan 1959. Först fick man skyffla undan det som korna lämnat efter sig. Någon gräsklippning var det inte tal om, man slog ängen med lie. Sen gick det bra att spela fotboll!

Mycket mer än fotboll

Förening hade direkt efter bildandet ändrat namnet från ”fotbollsklubb” till ”idrottsklubb”. Verksamheten omfattade redan från starten även gymnastik. Senare tillkom bland annat tennis, orientering, cykling och friidrott. Närheten till natursköna Rönne å bidrog till kanotverksamhet under en tid. Intresset för friidrott var som störst på 1940-talet.
– En stor talang var diskuskastaren Erik Lillienberg som blev erbjuden plats i MAI i Malmö, fortsätter Nils. Han kunde få jobb i Malmö och träna där, men kärleken till gården i Klingstorp och dragspelet där hemma var starkare än en hägrande karriär som idrotts­man.

Tornsborgs Tivoli, en uppskattad lokal för fest och dans, övertog man 1954 och har sedan dess haft till uthyrning och för egna arrangemang.

Snälleröds IP

Den nuvarande idrottsplanen mittemot Snälleröds bränneri har funnits sedan 1947. I den omgivande vackra naturen ligger Snälle­rödsbäcken. Ett och annat långskott har väl renderat i en blöt boll i bäcken, men annars skjuter man på Snälleröds IP mot mål.

I Färingtoftabygden har ungdomar hoppat och sprungit efter bollar, dribblat och snavat, skjutit mot mål, hållit i racketar och slagit bollar över nät, slagit volter och kullerbyttor, balanserat på bommar, böjt och bänt på ben och rygg, cyklat och paddlat. I en förening – Färingtofta IK – som åldrats med värdighet och som i sommar firar sina 80 år med stort galej!