Bonnarps Hjortgård fick miljöpris

Centerpartiet i Klippan har delat ut sitt miljöpris för 2016. Det gick till Bonnarps Hjortgård som ligger i… ja, just det, Bonnarp! Vid Söderåsens fot ligger alltså Hjortgården, som är ett litet familjeföretag och drivs av Anna Greta och Mats Toftner.

Centern motiverar priset bland annat med deras höga krav på kvalitet. Bonnarps Hjortgård producerar viltköttsprodukter, som de har egen kontroll över, från uppfödning till färdig vara. Företaget drivs på ett sätt som är ”helt i linje med Centerpartiets anda”. Partiet tänker på småföretagarna och uppskattar att Hjortgården bidrar till ”en levande landsbygd” vid Söderåsen.
– Det är självklart roligt, säger Anna Greta Toftner. Det känns bra att bli uppskattad. Vi försöker att ha ett miljötänkande i allt vi gör. Vi ser till helheten och tar tillvara på så mycket som det går vid slakten av djuren. Förutom det goda viltköttet ser vi till att andra delar av djuret inte går till spillo. Hornen blir smakliga tuggben till hundar, hjortlevern blir paté eller torkas till hundgodis. Vi säljer benen vidare och dessa används till att koka fond på.

Till den egna viltköttsproduktionen har man gårdsbutik och slakteri och bedriver även gårdshotell med bed & breakfast. Man har ett eget hjortbestånd på cirka 300 hjortar.