Åby Marknad – En oslagbar tradition!

I år blir det marknad den 21 juni i Klippan. Den starka tradition som Åby marknad står för är imponerande; den har funnits i omkring 250 år.

Marknaden har sina anor från 1760-talet då den flyttades från Göingevången i Riseberga till Åby, den by som idag är Klippan. Sedan några år tillbaka är det tre idrottsföreningar i Klippan som står som arrangörer. Klippans Brottarklubb, Klippans Gymnastikkrets och Åsbo Ponnyklubb har gemensamt tagit hand om marknaden.

Marknadsknallar och försäljare kommer som vanligt att trängas i stånden på gatorna. Det är i kvarteren runt skolan – på Apoteksgatan, Bruksgatan, Södra Skolgatan och Åbygatan – som marknaden har funnits sedan ett trettiotal år tillbaka. Den ursprungliga marknadsplatsen låg på det område som idag är Stadsparken. År 1911 flyttade Åby marknad till Torget där den hölls fram till 1986.

Även i år kommer allehanda förnödenheter – och kanske en och annan överflödsvara också – att säljas på marknaden. Uppskattningsvis 200 knallar håller kommers för 12.000 besökare den tredje tisdagen i denna månad. Vi tror på fint väder, marknaden mår så mycket bättre då!