Vår miljö i fokus

Söderåsens miljöförbund har miljö- och hälsoskyddsansvaret för kommunerna Bjuv, Klippan, Perstorp, Svalöv och Örkelljunga. Förutom att man behandlar tillståndsansökningar, gör inspektioner av storkök och restauranger, lantbruk och industriverksamhet, så bevakar man miljöfrågor i stort. I deras arbete ingår att informera kommunmedborgarna i miljö- och energifrågor. Den 17 mars arrangerade man en temadag för miljön på biblioteket i Klippan.

Miljöstrategerna Maja Jonholm och Tord Andersson och energirådgivaren David Wargert tog bibliotekets trivsamma atrium i besittning och skapade en angenäm miljö för den intresserade besökaren. Informationsmaterial fanns, några elcyklar i demonstrationssyfte och en tipsrunda om Allemansrätten var en del av det som erbjöds den intresserade.
– Vi har hittills haft ett trettiotal besökare, berättar David. Det har varit skolbarn, men även en del vuxna. Vår energicykel har varit mycket populär. Genom att cykla kan man tända ett antal lampor. Man får en uppfattning om hur mycket energi det går åt att tända en vanlig glödlampa jämfört med en led-lampa. Led-lampan ger lika mycket ljus, men det går åt mycket mindre energi.

Man hade ett dukat bord med broschyrer och böcker (det var ju på biblioteket…) med blandat innehåll. Information om utflyktsmål i Klippanbygdens natur varvades med böcker och material om energi och miljö. Till exempel fanns information om olika uppvärmningsalternativ för våra hus och hem. Som ett komplement till Solvärmeboken fanns en solpanel som kunde granskas av den intresserade besökaren.

Söderåsens miljöförbund har kontor i f.d. Tingshuset på Storgatan i Klippan. www.smfo.se
Energirådgivning: David Wargert 0435-78 24 95 se även www.ekrs.se