Tjejen med mycket spring i benen

Det går kvickt när Sarah Lahti tar sig fram. Om man tar nio minuter på sig att springa 3000 meter så släpar man inte fötterna efter sig precis. Men det här är knappast någon nyhet. Sarah började träna friidrott när hon var i 10-årsåldern och det visade sig tidigt att hon var en stor talang. Det har nu gått 8 år sedan Söderås Journalen skrev om den då 13-åriga Sarah som 2008 hade vunnit lilla Göteborgsvarvet. Vad har hänt sedan dess med Sarah Lahti?

Enkel matematik säger att Sarah är 21 år idag, men att hon tillhör den svenska eliten idag kan man knappast kalla enkelt. Till det krävs vilja, tålamod, träning och åter träning. Blir man inte trött på att allt springande? Hur mycket löper Sarah en normal träningsvecka?
– Det beror på i vilken fas jag befinner mig, säger Sarah. Men jag springer några mil om dagen. Jag är alltid motiverad till att träna.

Sarah har vuxit in i den svenska eliten och det blir ett fint skrammel när hon hänger på sig medaljerna; totalt nio medaljer från SM för seniorer. Ett flertal har hon tagit tillsammans med lagkamrater i sin nuvarande klubb, Hässelby SK, men hon har individuella guld både i terräng, 4 km, och inomhus på 3000 m. Skall hon hänga på sig medaljerna från ungdoms- och juniormästerskapen blir det riktigt tungt, hon har ett femtontal guld sedan den tiden. Och vid inomhus-SM i februari i Malmö försvarade hon sin mästartitel på 3000 m.

Idrottsintresserad familj i Söndraby

Sarah är uppväxt i Söndraby utanför Klippan dit hon då och då återvänder. Hon har hållit sig hemmavid när det gäller skolgång. Grundskolan avverkades på Vedby skola och Snyggatorpskolan. Gymnasiestudierna på samhällsprogrammet klarades av på Åbyskolan i Klippan. Hon har många ljusa minnen från skoltiden och minns till exempel sin gymnastiklärare i Vedby, Anita Ekander, som en av flera bra lärare från sin skoltid.

Sarah kommer från en idrottsintresserad familj; föräldrarna och storebror Oscar har alla tränat idrott. Mamma Annette tränade simning och pappa Michael löptränade också, men på en mer blygsam nivå. Om man jämför med Sarah, alltså.
– Jag följde med min bror till friidrottsträningen, berättar Sarah. Det var kul och jag provade många grenar, så som man gör när man börjar. Det var höjdhopp, längdhopp, tresteg innan jag fastnade för löpningen. Jag sprang med några bra killar, min brorsa och några till. När jag började springa från killarna så slutade dom. Jag vet inte varför…

Hässelby, Holland och Australien

Efter studentexamen 2014 lämnade Sarah Klippans FK och gick till Hässelby SK, en av Sveriges bästa friidrottsklubbar på damsidan. Resurserna för att få tid till träning finns i de stora klubbarna så valet var en nödvändighet för en fortsatt elitsatsning. Men själva flytten för Sarah gick från Klippan till Wijchen i Holland, där pojkvännen Jesper van der Wielen bor. Och att Jesper, med ett EM-brons, också är medel- och långdistanslöpare är så klart ingen nackdel.
– Det är bra, vi kan träna mycket tillsammans, säger Sarah. Vi kan sporra varandra. Men Jesper är skadad just nu, så tills vidare får han ta det lugnt.
En kort tid i början av 2016 tränade Sarah för Nic Bideau – internationellt känd tränare – i Australien, men samarbetet fungerade inte. Efter det lilla äventyret i det behagliga, australiensiska klimatet är Sarah tillbaka i Holland och tränar nu under Bram Wassenaar, en av landets toppcoacher.

Löpare som yrke

Att vara löpare till yrket är inte så vanligt, men just nu ser det ut så för Sarah. Sponsorer och prispengar gör att hon och Jesper klarar sig, men på sikt räknar hon med att skaffa sig en högskoleutbildning. Den som funderar på mathållningen för en elitidrottskvinna får svaret att hon äter ”vanlig” mat, men inte skräpmat. Godis och chips blir det inte så mycket. Det tycks idag vara en självklarhet att en elitdrottare löper risk att skada sig. Sarah har haft en del skador, bland annat en stressfraktur i foten.
– Kommer skadorna, så kommer dom, säger Sarah. Jag vet ju att det är så. Men nu har jag varit bra i mer än ett år, skönt.

Ett bra år?

Året har börjat bra med tre personliga rekord av Sarah. Hon missade visserligen kvalgränsen till 3000 meter i inomhus-VM, med en snöplig sekund. Istället kvalificerade hon sig på Globen-galan – i världsrekordloppet bakom Genzebe Dibaba – till 1500 meter på VM. Vid inomhus-SM i Atleticum i Malmö försvarade hon senare i februari sitt guld på 3000 m.

Vid inomhus-VM i mars i USA var det en besviken Sarah som inte gick vidare till final. ”Hon gör ett fint lopp, jättebra sprunget” sade svt:s kommentator Jacob Hård, och expertkommentatorn Kajsa Bergqvist tyckte att det var ”en imponerande insats”. Sarah satte nytt personligt rekord med en sekund och hamnade på fjortonde plats, men vid TV-intervjun efter loppet var hon inte nöjd: ”Nä, det var inte bra, inget att hurra över”. Men hon kunde trots det se loppet som en bra erfarenhet. Det var en fin upplevelse att vara med på VM och att få känna av stämningen på en så stor tävling.

Längre sträckor

På VM var det 1500 meter, men annars har det varit 3000 meter som är favoritdistans. Sarah satsar dock på att springa längre och längre. Ett konkret mål är 5.000 och 10.000 meter på OS 2020 i Tokyo. På riktigt lång sikt tänker hon klara av att tävla i marathon.
Men först är det så klart OS i Rio de Janeiro i augusti i år som hägrar. Sarah har inte kvalificerat sig ännu, men hoppas kunna tävla i 5.000 och 10.000 meter. Söderås Journalen hoppas att vi skall få se henne på startlinjen i Rio de Janeiro. Vi håller tummarna för Sarah Lahti!

Inslag på TV:

http://www.svt.se/sport/friidrott/en-tjej-som-kan-utmana-afrikanskorna/ (öppnas i nytt fönster).