The 50s in Klippan

Det har snart gått fem år sedan Heléne Lindquist fick sin idé om ett större teaterarrangemang inne på Pappersbrukets område. De mäktiga byggnaderna i den historiska miljön skulle vara en utmärkt bakgrund till någon form av krönikespel eller musikal, tyckte hon. Idén mognade för varje gång hon passerade Bruket och upplevde dess speciella omgivningar. Fabriken, Borgen och Rönne å eggade hennes fantasi och fick henne att så småningom påbörja ett större projekt, Bruksspelet.

Efter mycket, mycket arbete blev det så premiär för det första Bruksspelet sommaren 2013. Spelet blev en framgång, konstnärligt och publikt, och gav blodad tand. Heléne har som projektledare fortsatt att sätta upp ett spel varje sommar och nu blir det fjärde året för Bruksspelet 2016.

Historiska spel

Handlingen i Bruksspelen har i fiktion berättat delar av Pappersbrukets historia; om direktör Sunnerdahls inköp av Sveriges första pappersmaskin 1836 och om tiden för byggandet av järnvägsstationen 1875. De större historiska händelserna har förankrats i enskilda individers liv. I fjolårets spel beskrevs flickors situation vid slutet av 1800-talet, såväl i direktörsfamiljen som hos en arbetarfamilj.

1950-talet

Årets spel har tagit ett hopp fram i tiden och utspelar sig på 1950-talet. Pappersbruket har expanderat och ett flertal pappersmaskiner producerar ett brett sortiment av papper som går på export. Centrala Klippan har omvandlats med nybyggnationer av tingshus, kommunhus och tillbyggnad av Folkets hus.
– Det är fiktion även i år, säger Annika Kofoed som för tredje året i rad skriver manus till Bruksspelet. Det är en skruvad komedi och mycket utspelar sig på det då nyligen renoverade Folkets hus. Regnbågen med dansrotunda har tillkommit i byggnaden. Idrottsföreningar och fackföreningar använder Folkets hus till många av sina aktiviteter.

Brottning, gymnastik och rock´n´roll

Bruksspelet är löst baserat på tidens händelser, men fiktion, vilket Annika betonar. Ungdomar är aktiva i idrottsföreningar såsom brottarklubben och gymnastikföreningen. Den nya musiken, rock´n´roll från USA, tilltalar tonåringar, men skapar motsättningar mellan generationer. Många kvinnor är hemmafruar och kan gå och se husmors-filmer på Folkets hus biograf, Folkan.
– Vi har också tagit fasta på att Regnbågen symboliserar mångfald och tolerans, säger Annika som också är regissör för Bruks-spelet.

Amatörer och proffs

Annika Kofoed, skådespelare på Stadsteatern i Helsingborg, där hon även regisserar ibland, har i år bildat par med Bim Wikström i manusarbetet. De har båda arbetat tillsammans med Helsingborgs stadsteaters uppsättningar av Nils Holgerssons underbara resa och Pelle Erövraren. Musiken till Bruksspelet skrivs som tidigare år av P-O Nilsson, en kompositör med ett brett register.

Bland funktionärer och skådespelare finns såväl amatörer som proffs, barn och vuxna. På scenen uppträder ett 60-tal personer där den större delen är amatörer från Klippantrakten. Ett mindre antal av skådespelarna är dock professionella och har några av de ledande rollerna. I år blir det en sextett merittyngda skådespelare som medverkar; Regina Lund, Stefan Clarin, Mikael Ahlberg, Axel Birgander, Elin Rusk och Heléne Lindquist.

Bruksspelet var det, ja! Redan nu en tradition som utforskar och bevarar Klippans historia i en underhållande och fängslande form!

Bruksspelet 2016 Regnbågen

15 föreställningar 1-24 juli
Spelplats: Pappersbruket, Klippan
Handikapparkering finns vid Portvaktsstugan, för övriga bilburna finns parkering vid Rönne Hund-ungdoms plan och f.d. Bruksskolan.