Ett krafttag för fiber

I Klippan och Ljungbyhed har det varit ett intensivt grävande i gator och trottoarer de senaste månaderna. De boende på dessa orter kan knappast ha undgått den febrila aktivitet som pågår. Bjäre Kraft heter företaget som har satt igång det hela. Men vad gräver man efter?

Arbetet som startade strax innan jul går helt enkelt ut på att man gräver ner fiberkablar som sedan ansluts till villor och företag. De som ansluter sig kan koppla upp sig på nätet med sin dator, sin TV eller telefon via fibern. En liten box – i format omkring 10 x 15 cm och några centimeter tjock – monteras inne i huset i närheten av där kabeln kommer in. Till boxen kan man sedan koppla TV, telefon och dator. Eller en router som flera av hemmets apparater kan nå trådlöst.

Fiber?

Anslutning med fiber innebär att datamängd skickas med ljusets hastighet i de ”slangar av glas” som nu håller på att grävas ner. Kapaciteten är alltså mycket högre än när man skickar information via mobiltelefonnätet eller i de kopparkablar som vi har till våra fasta telefoner.
– Det är något år sedan vi började med vårt förberedelsearbete, säger Håkan Eriksson, koncernchef på Bjäre Kraft. För ett halvår sedan köpte vi Tele2:s nät i Klippan och det blev då en bra grund för vår satsning här. Vi har hittills gått ut till 1700 villor i Klippans kommun med ett erbjudande om anslutning till det nät som vi nu håller på att bygga.

Obegränsad datamängd

En anslutning via fiber ger möjlighet till obegränsad överföring av datamängd. Filmer och musik kan alltså skickas med hög hastighet vilket ger en säker och snabb kommunikation. Eftersom fibern är nedgrävd är den väl skyddad mot väder och vind.
– Att hoppa på i samband med att vi kör ett stort projekt blir alltid billigare än att hoppa på senare, fortsätter Håkan. Det är ju mer rationellt för oss att komma ut med maskiner och utrustning och ansluta tio villor i ett kvarter än att bara ansluta en. Vi har nog fått ungefär den respons vi förväntade oss, så vi är nöjda och kommer att fortsätta utbyggnaden i Klippans kommun.

Investering för fastigheten

En anslutning till fibernätet är en investering för framtiden. Den dag man tänker sälja huset behöver en köpare inte fundera över vilken internetanslutning man får. En fiberanslutning höjer värdet på fastigheten på samma sätt som en ny värmeanläggning eller ett nytt kök. Köparen slipper fundera över en framtida kostnad.

– Vi har gått ut och erbjudit fiber till boende i relativt tättbebyggda områden, men har sökt ekonomiskt stöd för att även kunna erbjuda de som bor på landsbygden, berättar Håkan. Det är bidrag från staten och EU som ännu inte är fördelade. Region Skåne hanterar bidragen och vi hoppas naturligtvis att vi kan få del av dem. Då kan det bli fibernät på landsbygden också.

Leverantörer av tjänster

Bjäre Kraft, som ansvarar för nätet med fiber, har i sin tur avtal med olika leverantörer av tjänster. Av dessa bolag får sedan den boende själva abonnera på det som man önskar. Några bolag har paketerbjudande där man kan få ett flertal olika tjänster, hos andra kan man beställa exempelvis enbart telefon eller sitt TV-abonnemang om man så önskar. Möjligheterna att kombinera finns.

Håkan Eriksson känner sig nöjd med utbyggnaden som nu pågår i Klippan. Har han själv fiberanslutning hemma?
– Ja, det har jag, svarar koncernchefen på Bjäre Kraft entusiastiskt. Jag är själv idrottsintresserad och ser mycket sport på TV via nätet. Det är mycket stabilt och jag kan ju se det jag vill ”streamat”, vilket ju är fantastiskt bra!