En smaklig fredag!

Det var Laila Larsson och hennes vänner som fick nöjet att avnjuta en cateringbuffé på Bjärhus gårdsbutik. Buffén var vinsten i Söderås Journalens månadstävling.

Laila och hennes sällskap hjälper till vid aktiviteter för de äldre på Kristallen och Senioren i Klippan. En social samvaro med service på olika sätt, men de har sällan tid att umgås med varandra. Nu fick man tillfälle att sätta sig ner i godan ro och bli uppassade med vällagad och närodlad mat på Bjärhus gårdsbutik.

Laila och hennes vänner sällade sig till den skara stamgäster som avnjuter sin lunch i den trivsamma miljön på Bjärhus. Dessutom kommer det kunder till gårdsbutiken för att handla och som då passar på att äta sin fredagslunch där. I butiken finns kött, rotfrukter, grönsaker och bröd och en hel del annat. För många passar det utmärkt att sätta sig till bords före eller efter inköpen på Bjärhus gårdsbutik.

Buffé

Det var en aptitretande buffé som Bjärhus nya kock, Elin Wigrup, dukade upp. På faten fanns bland annat kycklingfilé under yoghurttäcke med soltorkad tomat, oliver och basilika; spickeskinka med melon, nektarin och torkad aprikos; tunnt skivad fransyska i örtmarinad; krämig coleslaw med ananas och pepparrot. Till dessert bjöds det på en saftig hallon- och persikokaka.

Närproducerat

Elin, som tidigare drivit Stationen i Röstånga, stod för matlagningen. Hon har tagit sig an uppgiften att omarbeta Bjärhus cateringutbud med råvaror från gården. Elin trivs ypperligt på Bjärhus. Att kunna tillaga och bjuda sina gäster på närproducerat känns fint.
– Det känns lyxigt att kunna hämta sina råvaror här på gården, säger Elin och skiner som en sol. Att veta att fåren och kossorna gått här i backarna, och att grönsaker och rotfrukter har växt här ute på styckena känns bra. Man vet verkligen vad det är man skjutsar in i ugnen när man arbetar i köket.

Frivilliga

Det var ett gäng hungriga frivilligarbetare med Laila i spetsen som tog sig an buffén med god aptit. Laila och hennes vänner gav Elin och Bjärhus gott betyg.
– Toppen, säger Laila och hennes kollega Lisa Käki samstämmigt. Mycket gott och fin service. Vi fick en väldigt fin stund tillsammans vid matbordet på Bjärhus!
Laila Larsson och hennes vänner är alltså frivilliga medarbetare på arrangemang och aktiviteter som anordnas inom äldreomsorgen i Klippan. Vid större arrangemang med 50-60 deltagare krävs det ett tiotal frivilliga för att ta hand om kaffekokning, dukning och servering. De som kommer med färdtjänst kan behöva hjälp med rullstolar och rollatorer, och hjälp med att komma tillrätta i lokalen. De agerar även vid olika arrangemang, till exempel som mannekänger vid modevisningar eller vid mindre teateruppsättningar. Att bara umgås och prata med de gamla är också en del av deras aktivitet.
– Jag är själv 79 år, så vi är kanske äldre än en del av dem som vi hjälper, konstaterar Laila Larsson med ett leende. Men det är så tacksamt att kunna hjälpa till!