Elevutställning på Konsthallen

Under mars månad var det utställning i Konsthallen i Klippans kommun. Det var esteteleverna från Åbyskolan som visade upp sin konst och vad ”de gick för”.

Av all konst som fanns i rummet var mestadels foton, men det fanns även några datorillustrerade verk och en film. Många av
foto­grafierna var bilder på natur, miljö, människor och byggnader.

Det bästa med utställningen var att inte ett enda verk var likt något annat utan varje bild förmedlade en egen känsla. Känslor som kyla, ensamhet, glädje, svårt och gammalt var bara några av alla känslor som ”poppade upp” i huvudet när man såg alla verk.

Två verk jag själv fastnade för var Majken Heinos foto, som visade flygande fåglar vid elledningar och fabriker vid en solnedgång. När jag tittade på bilden så såg det ut som om fåglarna var på flykt från något och försökte fly mellan elledningarna. Det kändes svårt och konstigt, samtidigt som solnedgången bringade skönhet och
glädje, men som förstördes av fabrikernas farliga utsläpp på bilden.

Det andra var Philip Nilssons foto på en blå- och rosafärgad växt där det såg ut som att det låg vattendroppar eller frost på den. Direkt när jag såg den fick jag intrycket av kyla, på grund av växtens färg och placering. Bilden är tagen så att växten är i fokus och bakgrunden blir då suddig så att den nästan smälter samman med växten och bilden.

Text av Måns Lang, prao på Söderås Journalen 15 mars. Måns går i årskurs 8 på Ljungbyhedsskolan.