Liten familjär butik med brett sortiment!

Herners El har ett centralt läge i Ljungbyhed mitt emot Hemköp och LT Lantmän. I butiken på Storgatan har man funnits sedan 1987. Det är Ulla som sköter försäljning i butiken och en del av firmans administration. De fyra elektrikerna med Lasse i spetsen jobbar ute på fältet med installationer och servicearbeten. Att Lasse och Ulla båda heter Herner i efternamn avslöjar att de är gifta och att man har ett familjeföretag. En av elektrikerna är sonen Niklas.

Installationsarbeten

Lasse arbetade på en annan elfirma när han tillsammans med en kollega startade eget 1983. Kollegan lämnade efter några år, firman bytte namn till Herners El och efter att ha övertagit Elmontage startade man också butik. Företagets verksamhet består till stor del av installationsarbeten.
– Just nu arbetar vi i Eslöv med tillbyggnaden av maskinföretaget Gunnar Nilssons anläggning, berättar Lasse. Ett ganska stort jobb, som engagerar oss alla fyra elektriker i firman. Det är elförsörjningen och larmsystem. Och kabeldragning till datornätverk och passagesystem, det är arbetsuppgifter som ökat de senaste åren. Säkerhetssystemen idag är datoriserade och kräver insatser från oss som har erfarenhet av installationsarbeten.

Solenergi

En energikälla som vi alla lever av är solen och tekniken med solceller har framtiden för sig. Herners El utför installationer av anläggningar där solceller tar tillvara på energin ”från ovan”. Den som är intresserad av att ha solceller kan få stöd genom ett statligt bidrag. Bidraget täcker en betydande del av installationskostnaden. En solpanel på sydsidan av ett villatak kan bidra till betydligt billigare energiförbrukning.

Butik med brett sortiment

Elinstallationer, service och reparationsarbeten kompletterar butiken på Storgatan. Lagerhållningen av förbrukningsmaterial blir ju också en del av varuutbudet i affären. Försäljning av vitvaror är en viktig del av verksamheten.
– Dagens vitvaror är betydligt mer energisnåla är de gamla maskinerna, de nya blir bättre och bättre, säger Ulla. En ny disk- eller tvättmaskin betalar sig ganska snabbt jämfört med en gammal maskin med tanke på att elförbrukningen blir avsevärt mindre.

Förutom de större vitvarorna som tvätt- och diskmaskiner, finns även de flesta övriga av hushållets apparater och maskiner i butiken. Strykjärn, brödrost, värmefläkt, hårfön, vatten­kokare, kaffebryggare, ja, du hittar nog vad du behöver i köket när du besöker Herners El.
– Sedan flyktingarna kom hit till Ljungbyhed har försäljningen av vattenkokare ökat rejält, berättar Ulla. Det behövs väl när man kokar kaffe och te tilll sig själv och sin familj. Sedan i höstas har jag nog sålt lika många vattenkokare som jag gjort under alla år tidigare!

Induktion

Hushållsmaskiner som använder sig av den relativt nya tekniken med induktion är intressant. Det finns spisar med induktionshäll där värmen skapas av magnetfält i hällen i samverkan med materialet i kastrullen. Hällen i sig blir inte varm och verkningsgraden är högre än med vanlig uppvärmningsteknik. Tvättmaskiner kan drivas av induktionsmotorer som har längre livslängd och lägre ljudvolym än de maskiner som drivs av vanliga elmotorer.

För hästar

Herners är som sagt ett familjeföretag. Ulla, Lasse och Niklas arbetar i firman, men även familjens andra son, Johan, är med på ett hörn. Han är hovslagare med egen firma, men även framgångsrik kusk inom ridsporten körning med medaljer i internationella tävlingar.

Han har en avdelning i butiken där hans varor finns till försäljning. Smidigt för kunden som enkelt han handla fodertillskott och liniment och annat till sin häst, utan att behöva leta upp Johan när han är ute på uppdrag i något av bygdens stall!

Två hål i väggen

Även om byggbranschen har sina konjunkturer så har arbetsstyrkan hos Herners El legat på 4-5 man sedan starten. Och en kvinna, skall vi tillägga.

Det är som regel Ulla du träffar när du besöker Herners El:s butik. Hon hjälper dig att hitta de av hemmets apparaturer som saknas eller behöver bytas, maskiner med modern teknik och lägre energiförbrukning.

Har du två hål i väggen så ordnar Herners El resten.