Vinnarna av Årets bild 2015

Att det är ett stort intresse att skildra djur och natur visade vår fototävling för 2015. Totalt deltog 127 foton i Årets bild 2015 och flest antal bilder hade kategorin Djur/Natur med 65 anmälda fotografier.

Men även den stora glädjen av att fotografera barn märktes, i kategorierna Människor och Ögonblick fanns många foton på barn.Det var inte lätt för juryn som under ledning av Rickard Nilsson skulle plocka ut vinnarna
i respektive kategori. Bidragen var alltså många och de flesta höll hög kvalitet. Att sortera bort ett foto som man tycker är riktigt bra blir en nödvändighet, även om det tar emot.
– Vilken känsla eller händelse bilden förmedlar har stor betydelse för mig när jag bedömer en bild, säger Rickard som till vardags arbetar som pressfotograf.

Klippancheck

Vinnarna i respektive tävlingskategori får varsin Klippancheck på 1.000 kronor samt en förstoring på det segrande fotografiet. Och så äran, förstås…

Klippanchecken – som är ett utmärkt presentkort – gäller i de butiker i Klippan som är medlemmar i Klippans Köpmannaförening.

Peer Runfors – Lokala motiv

Peer Runfors heter vinnaren i kategorin Lokala motiv. Det var ingen tvekan hos juryn när man valde hans bild som den bästa. Man var eniga och någon diskussion blev det inte.

Peer gav sig, som han ofta gör, ut en kväll i Klippan när han kände att det var speciella ljusförhållanden för fotografering. Det var dimmigt, vilket skapade en viss dramatik i de bilder han fick ihop. Förutom vinnarbilden från lokstallarna vid järnvägsstationen deltog han också med ett foto på Idrottshallen från samma kväll.
– Jag satt på nyårsafton och tittade på mina foton, berättar Peer. Och tänkte om jag skulle vara med i tävlingen. Ja, varför inte… Så jag skickade in bilderna i sista sekund. Så jag blev glatt överraskad när jag fick reda på att jag vunnit!

Förresten… Är namnet Peer Runfors bekant? Jodå, Peer, som till vardags jobbar på ICA Nära, vann redan för två år sedan i kategorin Lokala motiv med en bild från – ja, just det! – bangården vid järnvägsstation.
– Ja, det var lite konstigt, säger Peer. Men det blev så. Jag fotograferar ju mest i Klippan och runt omkring här. Om jag inte renoverar på huset på blir det fotografering. Eller fiske, det är också en hobby.

Fenix Raihle Dufva – Människor

För dem som väntar barn är graviditeten ett kärt motiv för foton. Att dokumentera graviditeten och samtidigt få den vackert växande magen i en harmonisk komposition har många blivande föräldrar eftersträvat.

Vinnare i kategorin Människor blev Fenix Raihle Dufva från Ljungbyhed, vars andra bidrag också rankades högt av juryn. Fenix var ute med sin gravida vän och hennes dotter i närheten av Solslätt. Mamman tittade på sin stora mage och Fenix såg vilken fin bild det skulle bli om dottern tog efter sin mamma. En kärleksfull bild med stark vi-känsla mellan mor och dotter blev resultatet.
Fenix har haft fotograferandet som intresse i snart 8 år nu.
– Det började med att att jag alltid själv var framför kameran, säger Fenix. Men jag tänkte ”ser dom inte hur bra ljuset är där”. Så när jag tog studentexamen och fick en systemkamera av min pappa började intresset ta riktig fart. Då blev släkt och vänner ”offer” för mitt fotograferande. Det är ju många som inte uppskattar att bli fotograferade, men fem eller tio år senare uppskattar dom ju oftast att se sig själv på foto. Efterhand har jag sedan skaffat bättre och bättre kameror. Jag fotograferar gärna människor, men även hundar.

Den vinnande bilden är tagen på en ”hemlig plätt” vid Solslätt där Fenix har hittat fina ljusförhållande. Bakgrunden med gräs och blommor skapar en fin miljö som hon har använt vid flera tillfällen. Med gott resultat, tyckte juryn i Årets bild!

Ingela Aronsson – Ögonblicket

Vinnare i kategorin Ögonblicket blev Ingela Aronsson från Perstorp. Ingela fotograferade sitt bonusbarnbarn Thea vid konfirmationen i Röke kyrka ifjol. Någon ropade ”Klara, färdiga, hopp!” och Ingela lyckades knäppa av i precis rätt ögonblick.

Förutom en mängd olika ansiktsuttryck hos konfirmanderna i luften, så fick fotot en fin komposition med barnens skuggor på marken under sig och ett kors centralt i bilden.
– Det var så kallt, så kallt, den dagen i maj, säger Ingela. Så det blev bara ett foto, men det blev lyckat. Det är ju inte bara ett hopp upp i luften, utan ett hopp ut i livet, ut till något nytt!

Ingela, som har ett långt yrkesliv med många år på Perstorp AB bakom sig, har alltid kameran med sig. Hon har varit medlem i Perstorps fotoklubb i många år.

Karolin Seger – Natur/Djur

Hästens hemlighetsfulla öga fotograferades av Karolin Seger, den yngsta vinnaren i Årets bild någonsin. Karolin
är tretton år och man kan förstå att hon inte har lång erfarenhet av att fotografera. Men att hon är en stor
talang, det förstår man!

– Det var kul att jag vann, säger Karolin när hon får meddelandet om vinsten. Jag har haft systemkamera i ett år. Jag fotograferade grannens häst. Hästar är ett stort intresse och jag matade henne med äpplen först, så jag kom ganska nära henne. Om det nu är en hon, det vet jag förresten inte.

Karolin är en stor djurvän och fotograferar även mycket i naturen i närheten av hemmet i Allarp. Skäralid med ravinen och Koppar­hatten är miljöer som hon utforskar. Hon eftersträvar att hitta ovanliga vinklar och udda perspektiv när hon fotograferar. Och det lär hon göra med gott resultat. Det var den första foto­tävlingen som Karolin fick pris i, men knappast den sista!

Juryns motivering

Lokala motiv: ”Lokstallet i Klippan”
Foto: Peer Runfors
En mystisk bild på ett välkänt motiv i Klippan. Kul att fotografen jobbat med mörkret och fått fram en trolsk stämning av lokstallarna. En fin ton mellan det ljusa och mörka i bilden.

Människor: ”Snart storasyster”
Foto: Fenix Raihle Dufva
Det naturligaste blir ännu naturligare. Två generationer av flickor delar på biologiska klockan och det blir varmt komiskt. Det härliga motljuset förstärker en varm och inbjudande ton till den spontana händelsen. En bild som verkligen sticker ut.

Ögonblicket: ”Klara, färdiga, hopp!”
Foto: Ingela Aronsson
En annorlunda bild, som känns spontan, trots att den är väldigt arrangerad. Kul med alla fötterna i luften. Säkerligen en konfirmationsbild som alla deltagarna kommer att minnas.

Natur/Djur: ”Hemlighetsfullt öga”
Foto: Karolin Seger
Ett porträtt av en häst blir plötsligt spännande och annorlunda. Den hårda beskärningen gör att bilden blir personlig och modellen känns nära och älskad. Fint med det lilla skärpedjupet som förstärker närheten i bilden.