Så mycket mer… än ”bara golv och tapeter”!

Golv och tapeter, färg, kakel och klinkers är de viktiga delarna i Coloramas varusortimenten. Men även lås och nycklar har blivit en betydande del av deras verksamhet. Colorama kan snart fira 30-årsjubileum i lokalerna i utkanten av västra Klippan. Det är en butik med ett brett kunnande och hög servicenivå hos personalen. Många Klippanbor uppskattar den värdefulla och personliga servicen på Colorama.

Mentor i färg

Colorama ägs sedan 1998 av Per-Anders Svensson. När han tog över företaget hette det Golv och Tapethuset, ett namn som kanske fortfarande används av en och annan Klippanbo. Men när Per-Anders gick med i Colorama-kedjan 2007 bytte man namn och nu delar man logotype med mer än 200 butiker i Sverige.
– Jag fick ju lära mig färg och golv när jag tog över affären, något som jag bara hade hållit på med till husbehov, säger Per-Anders. Men jag fick ju Stefan Brandmyr som min mentor, han är ju född i en färgburk. Det han inte kan om färg är inte värt att veta.

Stefan är alltså en av försäljarna i butiken och hans långa erfarenhet av färg är självklart en tillgång. Han har sålt färg i 40 år och som son till en målarmästare har han sannolikt haft fingrarna i både sylt- och färgburken redan som barn.

Fackbutik

Även om alla i butikspersonalen kan det mesta om färg och golv, så finns det specialistkunnande hos de enskilda säljarna. Det är en nödvändighet för att hålla hög servicenivå.
– Idag kan man köpa färg på flera olika sätt, men många tycker nog att de får bättre service i en sådan fackbutik som vi är, säger Per-Anders. Vi har ett brett kunnande som en stormarknad sällan har.

Nycklar och lås

Per-Anders har själv lång erfarenhet som låssmed, något han tog med sig från de tidigare företagen som han har arbetat på, Verktygshuset och Tibnor. Från att bara ha sålt nycklar och lås de första åren har efterfrågan lett till att man numera gör installationer och säljer hela paket när det gäller lås och säkerhet.
– Det har varit en intressant utveckling. Det är säkerhetstänkandet som ökat efter hand, säger Per-Anders. Idag installerar vi förutom lås också utrustning till passagesystem med taggar. Dessa är ju datorbaserade och vi samarbetar med el-firmor som gör kabeldragningen. Vi står för den delen som handlar om själva låset. Ett system som har kommit rätt nyligen är iLoq där man till en mycket lägre kostnad kan säkra till exempel offentliga och föreningars lokaler. En borttappad nyckel spärras enkelt, istället för att man måste byta låskolvar och nycklar för ett stort antal personer.

Idag har Colorama två licensierade låssmeder. Fredrik jobbar stort sett heltid med lås och hälften av Per-Anders egen tid går också åt till låsarbeten. Men alla i butiken kan göra en nyckel när en kund vill ha det.

Inredning

Veronica och Wictoria är diplomerade inredningsrådgivare och kan det mesta om färg, form och mönster. För att hjälpa kunden kan de ta fram tredimensionella ritningar för att demonstrera hur en tänkbar kombination kan se ut. Även om kunden inte godtar förslaget helt och hållet så kan det ändå vara något att bygga vidare på.

Golv
Ronny som är försäljare i butiken har ett förflutet som golvläggare och lång praktisk
er­farenhet av golv och färg, en värdefull kunskap i kontakterna med kunderna. De praktiska råden när man skall lägga ett golv bör ju komma i god tid så att man slipper kostsamma misstag. Den goda servicen är A och O för att jobben skall kunna göras på bästa sätt!

Utomhussäsong

Någon gång framåt april månad börjar de flesta kunder att efterfråga sådant som hör utearbete till. Man skall tvätta och måla fasader och fönster, fixa till staket och trädgårdsmöbler. Något som har vuxit är tillbehör till pooler och utomhus-spa. Fler och fler har pooler hemma i trädgården och dessa behöver underhållas. Juli månad blir för Colorama toppen på högsäsongen då många kunder skall fixa till sin villa eller stuga under semestern. Husägarna bland Söderås Journalens läsare känner nog igen sig, besöken hos fackbutiken blir täta, men är nödvändiga!