Papper och Livsmedel – årets köpmans- och näringslivspris

”Gammal i gården” är väl ett uttryck som passar på mottagarna av Klippans kommuns köpmans- och näringslivspris för 2015? Det var en erfaren livsmedelshandlare, med 40 år i branschen, och en papperstillverkare, som fanns redan vid tiden för slaget vid Lützen, som prisades.

Köpmanspris – livsmedelshandel

Lars Andersson som sedan 23 år tillbaka
driver Hemköp i Ljungbyhed fick köpmanspriset bland annat med motiveringen att han ”värnar om att behålla och utveckla den goda servicen i Ljungbyhed. Tillsammans med sin personal tar han med stor flexibilitet väl hand om både gamla och nya kunder i butiken”. Lars har sett till att ha en brett utbud i sin butik i centrala Ljungbyhed. Förutom försäljning av matvaror har affären bland annat cateringverksamhet och försäljning av dagens rätt.
– Jättetrevligt, säger Lars Andersson. Jag känner mig hedrad och stolt. Men det är min fantastiska personal som skall ha äran. Det har varit en tuff höst med många nya problem att lösa i och med alla flyktingar som kom hit till Ljungbyhed. Vi har fått hjälpa dem med mycket, sådana saker som vi tidigare inte gjort.

Näringslivspris – anrikt pappersbruk

Det må vara oklart exakt hur länge pappers­tillverkningen har funnits vid Rönneå vid Klippans bruk, men uppåt 400 år har det tillverkats papper här. En synnerligen lång historia således, men efter såväl med­gångar och motgångar står pappersbruket kvar. Mottagarna av kommunens näringslivspris har, som motiveringen lyder, ”säkrat brukets överlevnad och förbereder sig för framtida utmaningar”.

Nuvarande ägare, Bengt Thomasson och Olle Grundberg, övertog pappersbruket efter en konkurs 2006. Idag har man koncentrerat produktionen till enbart tissue, servett­papper.
– Det är klart att det är trevligt, säger fabrikschefen Ronnie Pålsson när han får höra att man fått näringslivspriset. Det uppskattas!

Pappersbruket, som en gång i tiden syssel­satte flera hundra personer, har idag 39
anställda. Man kör ett kontinuerligt treskift på en pappersmaskin, PM 9. Som sagt, det rullar på!

Priserna överlämnas vid en ceremoni den 27 april då även Företagarnas pris till Årets företagare utdelas.