Nytt album och ny video

Klippanbandet Future Idiots ligger i! De har nyligen spelat in ett nytt album och jobbar energiskt med att färdigställa en video. Future Idiots har sedan starten 2005 hunnit med inte mindre än åtta album. Två har varit baserade på covers av andra artister och övriga med eget material.

Future Idiots spelar punkrock och består av Klippankillarna Alex Persson, sång och gitarr, Johan Tinebo, gitarr, och Mike Andersson, bas och sång. På trummor finns Björn Sjöholm från Malmö. Future Idiots tog sina första steg på Åbyskolan i Klippan 2005 då Alex träffade Kennie Tollow på det musikestetiska programmet. Mer än tio år senare är det fortfarande full fart framåt!

CD, vinyl och digitalt

Det nya albumet kommer på cd och digitalt via nättjänster som Spotify och iTunes. Men inte nog med det, man kommer även att ge ut den på vinyl, en gammaldags LP-skiva således.
– Det hade man aldrig trott, att man skulle få göra en vinyl, säger Alex. Det är häftigt! Fast jag har ingen skivspelare själv ens… Men det har blivit populärt att ge ut vinyl. Det är lång kö i fabriken som pressar skivorna.

Albumet innehåller 11 låtar och heter Murphy´s Law och släpps den 10 maj. Murphy´s lag innebär att ”om något kan gå fel så kommer det förr eller senare att göra det.” Man förstår alltså att Future Idiots har varit oturs­förföljda, bland annat har de haft in­brott i sin bil och i sin repetitionslokal på
Sågen i Klippan. Bilden på cd-omslaget speglar också en del av motgångarna som de haft. Där finns en bild på en inbrottstjuv, som helt fräckt traskar iväg med deras utrustning och lämnar en havererad turnébil bakom sig.

Inspelning av video

Future Idiots har under vintern arbetat med inspelning av en ny video. Deras tidigare videor har varit inspelade inomhus i repetitionslokalen eller studion, men nu blir det något helt annat. Det blir mer som en spelfilm till en av deras låtar, ”This isn´t D&D”, en hyllning till rollspelet Drakar och Demoner.
– Vi har spelat in utomhus, och man förstår verkligen hur stort och svårt det kan vara att spela in en film, säger Alex. Det är inte lätt att hålla på i regn och blåst när man har lampor och rökmaskiner, som i sin tur drivs att ett mobilt elverk. Men det är värt det. Det blir så otroligt snyggt! Rätt miljöer, rätt
kläder och rekvisita så blir resultatet så otroligt vackert. Man kan lätt tro att vi vet vad vi håller
på med när man ser videon!

Att hitta inspelningsplatser har heller inte varit lätt. Videon, som ännu inte är klar, har spelats in vid en borgruin i närheten av Finja och i Bjersgård norr om Klippan. För att få tag på de speciella kläder som man har velat ha till filmen fick man jaga runt ett bra tag innan man generöst nog fick låna dem utan kostnad av Urda Hantverk i Örebro. De slutliga tagningarna till filmen skall göras på Kalmar slott.
– Ja, vi har hyrt Kalmar slott, säger Alex med ett leende. Inte hela slottet alltså, men vi har hittat en sal som det passar att använda i filmen.

Filmklipp på youtube

Future Idiots är mycket aktiva med att lägga ut filmklipp på sina låtar på youtube. Deras youtube-kanal har inte mindre än 33.000 följare och antalet visningar på deras klipp är på vissa låtar uppe i hundratusental. Totalt finns 188 filmklipp med Future Idiots på youtube, en imponerande siffra. Streams på Spotify och liknande nättjänster är 1,2 miljoner i månaden!

Future Idiots album ges ut av det amerikanska bolaget Pacific Ridge Records, som har sin hemvist i Californien i USA. Albumet kommer att distribueras i såväl USA som Europa. Den 10 maj skall LP och video vara färdiga. Håll ett öga på Future Idiots youtube-kanal!

Och när denna artikel är på väg att gå till tryck så meddelar Future Idiots att de nog hinner med att ge ut ytterligare ett album. Redan i mars räknar de med att deras tredje album med covers, Grand Theft Audio, kommer att kunna släppas på de digitala tjänsterna. Det finns energi i Future Idiots musik, men även i pågarna i bandet!