Owe Johansson – med hjärtat i Tvärby

En del känner igen honom som vaktmästaren på Bilprovningen i Klippan, andra kommer ihåg honom som inne­havare av spel- och blomsterbutiken på Vedbyvägen, Tvärby Tobak. Den som är fotbollsintresserad och har några år på nacken minns honom som den tekniske högerinnern i Tvärby IF för… ja, rätt så många år sedan. Det handlar alltså om Owe Johansson och rätt så mycket om Tvärby!

Owe Johansson föddes i Kågeröd men kom som nioåring till Klippan. Far och mor fick jobb på Tegelbruket respektive Bryggeriet. Familjen flyttade in i de då nybyggda Riksbyggen-husen på Klostervägen vid Stadsparken. Owe som sedan barnsben alltid haft en boll i handen eller i alla fall i närheten började så klart spela fotboll i Tvärby IF. Fotbollsplanen låg ju bara något kvarter bort.
– Jag minns när vi började spela boll, mina barndomskamrater och jag, säger Owe. Krister Blomqvist, Boris Svensson, Lary Andersson… Vi var bara ”små tollar” då när vi började i Tvärby.

Bollsporter

Det stora intresset för Owe blev alltså fotboll, men även andra bollsporter. Owe, som var en bollteknisk anfallare och mittfältare, spelade fotboll i Tvärby i tjugo år, men avslutade karriären i BK Rönne. Då hade föreningen i Tvärby lagt ner och ett flertal spelare gick till klubben i Pappersbruket, BK Rönne. Under åren med Tvärby hann han dock prova på några andra sporter inom klubbens verksamheter. Det blev bordtennis under en tid, men även lite volleyboll. (Vem minns att Tvärby IF hade ett volleyboll-lag?)

Svenskt rekord

Owe spelade också bowling under en period, Tvärby Roll var klubbens namn. Något överraskande satte han tillsammans med Ola ”Fönsterputsare” Pålsson och Rolf Ljungberg svenskt rekord i bowling den 14 februari 1970 på Kronprinsen i Malmö. Tvärbys bowlingssektion hade startat något halvår tidigare och Owe och hans kompisar var i stort sett nybörjare som bowlingspelare. Rekordet slogs i så kallat europeiskt spelsätt för tremannalag, idag en något ovanlig spelform. Rekordet stod sig i många år, och är än idag skånskt rekord!

Tobak & tips

Owe blev också ett känt ansikte när han och hustrun Eva övertog Tvärby Tobak. Eva hade arbetat i affären en tid och de blev erbjudna att ta över verksamheten. Efter viss tvekan så slog de till. Det blev sammanlagt elva år med försäljning av tobak, choklad och blommor. Inför varje helg – fredagar och lördagar – var det stressigt i butiken, alla helgens tips skulle lämnas in. Man var ombud för ATG, Trav och galopp, och i butiken var det trångt med alla som skulle göra färdigt och lämna in sina talonger.
– Det var mycket roligt, men också jobbigt, säger Owe. Det var verkligen full rulle på fredagar och lördagar med alla som spelade på tips.

Tvärbysnack

Framför allt i Tvärby – i och kring idrottsföreningen – odlades ett språk med många originella ord och uttryck, sällan hörda utanför Klippan. Owe stötte på språket när han kom till Klippan. Uttrycken tycks ha överlevt och idag kan man höra dem från killar (och tjejer?) i 20-25 årsåldern i Klippan.
– Vi lärde oss uttrycken av de äldre, minns Owe. Träffade man någon på gatan så sade man inte ”hej!”, utan ”bjöck!”. Det var bara så.

Boule och Facebook

Då och då lägger Owe ut ett foto eller berättar någon anekdot på facebook-sidan om Tvärby IF, klubben som lever mer än någonsin trots att det snart är 40 år sedan den upphörde.
– Det är rätt kul, säger Owe. Jag är inte ute på facebook mer än då och då, men det finns lite historier att berätta. Och de gamla fotona med lagen från 1950- och 1960-talen är roliga att se.
Även om Owe idag närmar sig 70-årsåldern har han ingalunda lagt av med sport. Han är idag aktiv som boulespelare i Klippankorpen. På sommartid spelar man på grusplanen vid Idrottshallen och vinter­tid inomhus på Sågen. Mycket tid blir det också tillsammans med familjen, de åtta barnbarnen tar sin lilla tid.

Anekdot

Vi kan väl avsluta med att återge en av Owes egna historier från Tvärby-sidan på facebook?
– Tvärby IF ledde serien och skulle möta Stidsvigs IF på deras hemma­plan. I tidningen fanns en notis om att Stidsvig fick se upp med det gästande lagets ”storväxte tungsprungne mittfältare Owe Johansson”. ”Vad fan menade dom med det?” skriver Owe. ”OK, man var väl ingen Usain Bolt, men på en och en halv timme hann man med det man skulle. Utan att vara så jävla snabb. Vi vann med 2-0 och den tungsprungne gjorde ett mål!”