Lady Open – Brottarklubbens stora tävling

Världens bästa dambrottare kommer till Klippan den 19-21 februari! Kanske inte alla, men stora delar av världseliten brukar deltaga i Lady Open – Klippans Brottarklubbs stora tävling. Vid sidan om de internationella mästerskapen – VM, EM, OS – så räknas Lady Open som en av de största tävlingarna inom dambrottningen.

Antalet anmälda är inte klart i skrivande stund, många anmälningar trillar in den sista veckan innan tävlingen. Hittills har det kommit anmälningar från bland annat de afrikanska länderna Kamerun, Tchad och Senegal. I fjol deltog cirka 260 aktiva brottare från inte mindre än 27 nationer. Tävlingen hålls i två kategorier, kadett och senior/junior.
– Tävlingen är en viktig inkomstkälla för klubben, säger Olle Svensson, klubbens sekreterare. Vi är tacksamma över alla sponsorer som hjälper oss. Det är till största delen lokala företag, som bland annat annonserar i vårt programblad. Vi är ungefär 40 personer som arbetar ideellt med tävlingen.

Jenny och Fredrika

Klubbens egna favoriter i Lady Open är framför allt Jenny Fransson och Fredrika Petersson, klubbens landslagsbrottare. Jenny har redan kvalificerat sig för OS medan Fredrika har tre internationella tävlingar framför sig där hon har chans att prestera tillräckligt för att bli uttagen. Går det bra för henne i kvaltävlingarna har Klippans BK två deltagare i Rio de Janeiro i augusti månad!

På webben

Sedan tre år tillbaka har man haft webbsändningar från Lady Open. Vid fjolårets tävling hade man 200.000 unika besökare på webbsidan, en imponerande siffra! Tävlingen kan alltså följas i realtid var du än är ute i världen.

Träningsläger

Klippans BK passar på att bjuda in världens dambrottare till träningsläger i Klippan i anslutning till tävlingen. Fyra dagar efter Lady Open, 22-25 februari, passar de mest träningssugna brottarna på att få internationell sparring på högsta nivå. I träningslokalen i källarplanet i Idrottshallen kommer det således att vara full aktivitet även veckan efter Lady Open.

Till Olympiska spelen

I Klippan tränar inte mindre än fem dam­brottare som är uttagna till OS. Det är en holländska, en turkiska och tre svenskor, varav den ena alltså är Jenny Fransson. Vi hoppas så klart att gruppen utökas med Fredrika Petersson, vi håller tummarna!

Världsmästare

Klippans brottarklubb har en lång historia med framgångsrika brottare. De senaste tjugo åren har det varit inom dambrottningen som man har skördat mest framgångar. Sara Eriksson blev världsmästare 1995, en bedrift som upprepades av Jenny Fransson 2012. Och i höstas fick klubben ytterligare en världsmästare! Det var Maria Strandberg som tog ett guld i VM för veteraner i Aten i oktober.
– Det var första gången damerna var med på veteran-VM, så det var inte så många som deltog. Men förhoppningsvis så kommer intresset att öka, säger Maria, vars tidigare meriter bland annat innefattar ett EM-guld som junior.

Maria Strandberg, som är en av de dam­brottare som började med sporten när brottar­klubben startade damsektionen, fungerar sedan ett tiotal år tillbaka som speaker vid Lady Open. Den som vill se världselit tävla i Klippan besöker Idrottshallen 19-21 februari!