Vinst igen för Fruemöllan

Ännu en utmärkelse för Fruemöllans Bär! Det var Eldrimner, nationellt resurscentrum för mathantverk, som än en gång prisade det lilla företaget vid Söderåsens fot. Vid Öppna Svenska Mästerskapen i mathantverk fick man ett guld för sin jordgubbssaft.

– Vi är naturligtvis jätteglada, säger Martina Laurén som driver företaget tillsammans med maken Calle. Det är ett bevis på att vi har bra produkter och att vi är på rätt väg. Det är ju en jury med riktigt matkunnigt folk som bedömer produkterna. De vet inget om vem som har producerat tävlingsbidragen när de får göra smakproven, all bedömning sker inför öppen ridå.

Det var alltså inte första gången som Fruemöllans Bär fick en utmärkelse av Eldrimner. I fjol fick man två guld, ett för sin björnbärsmarmelad och ett för sin havtornssylt med vanilj. Segerdiplomet för årets vinst, jordgubbssaften, pryddes av texten: ”En klar och vacker färg, med en ljuvlig doft av solvarma jordgubbar. Vi kastas alla tillbaka till ljuva minnen från barndomen”.

Ekologisk odling

Martina och Calle har företaget hemma på gården Fruemöllan. Man har odling av bär i växthus och frilandsodling av havtorn. De har ingen egen försäljning utan säljer sina produkter genom återförsäljare, t ex Bjärhus Gårdsbutik, där Calle också arbetar. Frue­möllans produkter är KRAV-märkta, vilket innebär att de är producerade enligt kriterier som ställts upp av KRAV, en organisation för ekologisk odling.
Fruemöllans Bär är medlemmar i föreningen Smaker från Söderåsen, som bland annat arrangerar den årliga matmarknaden i Skäralid.
– Det är för tidigt att säga något om vårt tävlingsbidrag nästa år, men det här ger ju mersmak, avslutar Martina. Vi kommer säkert att deltaga med någon av våra produkter. Vad det blir beror på vad vi förädlat fram för nyhet och hur nästa säsongs odlingar går. Vi har alltid nya idéer och det är det som gör det roligt och att man utvecklas hela tiden!