Företagarträff på Mustang Media

Företagarna och Klippans kommun bjöd in till Företagarträff den 21 oktober. Träffen gick av stapeln på kommunikationsföretaget Mustang Media i Ljungbyhed. Ett 20-tal företagare och föreningsrepresentanter bjöds på visning av det anrika huset och informerades om företagets verksamhet.

– Min kollega Jan Moen och jag började producera läromedel här i Ljungbyhed på 1960-talet, berättar Peter Modie som varit aktiv i firman sedan starten. Vi behövde bildmaterial till våra böcker och efterhand övergick vår verksamhet till att både ha förlag och vara en bildbyrå.

Modie och Moen drev firman med namnet IBL under många år. Så för något år sedan delades firman, så att namnet IBL följde med sönerna Lars och Nils Modie och deras bildbyrå till Ängelholm. I lokalerna i Ljungbyhed startades Mustang Media med Charlotta Jönsson och Wanja Modie som ägare.

Svenska klassiker

Bildredaktören Charlotta Jönsson och skribenten Katarina Danielsson berättade om företagets egen produktion och om sitt samarbete med bokförlag. Nostalgiböckerna Svenska klassiker – med en imponerande upplaga på 10.000 exemplar – och nyutgivna Svenska prylar har skrivits av Katarina och publicerats av bokförlaget Historiska Media i Lund. Senaste bok från Peter Modies hand är bildverket Beredskapsåren – Sverige i bilder 1939-1945. Han berättade engagerat om sitt historiska intresse och betydelsen av dokumentation.

Historiskt bildarkiv

En del av företaget är Historisk Bildbyrå som idag har 10 miljoner bilder i sitt arkiv. Arkivet samarbetar med ett 20-tal svenska muséer vars samlingar man förvaltar. Man förevisade arkivet som förvaras i ett skyddsrum bakom själva huvudbyggnaden. Som av en händelse var arkitekten till skyddsrummet en av kvällens besökare. Det var Ulf Bengtsson som idag är vd på kommunala bostadsbolaget Treklövern som ritade byggnaden för drygt 25 år sedan. I den stabila byggnaden finns 100.000-tals glasplåtar och fotonegativ från en lång tid tillbaka.
– Vi har genom året köpt upp en hel del små bildarkiv, berättar Peter. Vi scannar in originalen, negativ och papperskopior, vilket är ett mycket tidskrävande arbete. Det äldsta materialet är sökbart genom handskrivna kortregister. Att digitalisera även detta vore önskvärt, men det är tyvärr svårt att genomföra. Resurser till detta är svårt att hitta.

Anekdot

Några anekdoter om det välbevarade huset vid Parken i Ljungbyhed fick besökarna också. Huset, som byggdes 1913, har en historia som hotell och restaurang, mäss vid Enoch Thulins flygskola och café.
Under en period drev Robert Ygberg och hans fru restaurangrörelsen. Gjorde man en beställning på en entrecote och satte sig att vänta, kunde man efter någon kort stund se Ygberg genom fönstret. Han hade smitit ut köksvägen och iklädd rock och hatt hastade han iväg till Harry Karlssons köttbutik. Råvarorna till den beställda maträtten skulle inhandlas. Ygbergs eget lager var inte onödigt stort…
Kvällen avslutades med att kommunens näringslivsutvecklare Anders Lindberg tillsammans med övriga deltagare tackade Mustang Medias personal för en trevlig och givande träff. Sade jag att man bjöd på kaffe med bröd från Ljungbyheds konditori..? Det gjorde man!