Karl Johan Wong – mästare i fel trikå

Klippans Brottarklubb är förmodligen Klippanbygdens mest framgångsrika idrottsförening. Man har genom åren tillkämpat sig mer än 100 svenska individuella mästerskap.

Det första mästerskapet erövrades redan 1950 av Laroy Månsson, som då var klubbens tränare. Några år senare blev Klippansönerna Kjell Ahlin och Bertil ”Totta” Nyström svenska mästare. Men den första Klippanbrottare som tog ett mästerskap är relativt okänd i Klippan. Han tävlade nämligen för Eskilstuna och tog således sitt mästerskap i fel trikå!

Karl Johan Wong föddes i Kattarp 1923 men kom till Klippan redan som ettåring. Hans far hade fått arbete som statdräng på Västergård och där bodde familjen de första åren i Klippan. Familjen som förutom föräldrarna Johan och Hilda bestod av 7 barn flyttade till Tvärby 1933 där de bodde ett tiotal år på Tvärbygränd.

Klippans Brottarklubb hade startats 1933 efter Sveriges stora framgångar vid OS i Los Angeles 1932. Ivar Johansson som lyckades ta två guld i två olika viktklasser – han bantade ner sig en viktklass under natten – hade blivit stor idol för idrottsintresserade ungdomar. Intresset för brottning var således stort i Sverige. Karl Johan och hans två år yngre bror Åke provade flera olika idrotter, och 1936 hade de börjat träna brottning på Folkets hus.

Karl Johan spelade fotboll i KBIF och tränade friidrott, men det var brottningen som blev hans huvudsport. Han blev skånsk junior­mästare i brottning 1942. Vid tjugoett års ålder deltog Karl Johan, som hade nacksvning som specialgrepp, vid Svenska mästerskapen och tog en hedrande fjärdeplats i lätt tungvikt. Den då legendariske
rikstränaren i brottning, Robert Oksa, uppmärksammade den väl­växte Klippanpojken och bjöd in honom till ett träningsläger på idrottsanläggningen på Bosön utanför Stockholm.

Men det var inte bara Robert Oksa – ansedd som en av världens bästa
tränare inom sporten – som uppmärksammade honom. Karl Johan värvades 1945 efter ytterligare en fjärdeplats vid SM till Skoftebyns IS i Trollhättan. Kalle Wong lämnade Klippan och sitt arbete på Läder­fabriken. Han flyttade till en ny klubb och ett arbete på Svenska Flygmotor i Trollhättan. De större framgångarna började komma då Karl Johan blev svensk juniormästare 1946, tävlande för Skoftebyn. Han tog samma år sin första SM-medalj som senior, ett brons i fristil för Trollhätteklubben.

Det blev en ny flytt efter bara något år i Trollhättan. Eskilstuna GAK var vid denna tid Sveriges klart bästa brottarklubb och var flitig med att värva talanger till sin förening. Tränaren Preven Svedberg och ledaren Sven Stålstad fick upp ögonen för Kalle Wong och de såg snabbt till att han blev Eskilstunabo och fick ett passande jobb. Efter att ha arbetat några månader på Bolinder-Munktell som filare påbörjade Karl Johan hösten 1946 utbildning till polisman.

Våren 1947 visade sig bli Karl Johans höjdpunkt som idrottsman. Efter att ha tagit guld på Svenska mästerskapen blev han uttagen till att representera Sverige vid Europamästerskapen i Prag. Tillsammans med klubbkamraterna Olle Anderberg och Thure Johansson åkte Kalle till Prag, där han tog ett hedrande brons. Anmärkningsvärt var att han vann över den segrande sovjeten Koberidze. Att slå Europamästaren och samtidigt själv bli trea kändes säkert försmädligt. Men eftersom han själv hade förlorat mot en italienare blev det inget guld för Karl Johan. Men ett EM-brons är ju inget att skämmas över…

Den hårda konkurrensen framöver gjorde dock att det inte blev fler SM-guld för Karl Johan. Malmö-brottaren Karl-Erik ”Store-Kalle” Nilsson klev upp från mellanvikt till lätt tungvikt, skickades till OS i London 1948, och tog guld där. Att ”Store-Kalle” fick representera Sverige i lätt tungvikt var något överraskande. Han hade endast ett SM-silver från mellanvikt som merit, men visade sig vara en framtidsman. Från 1950 och framåt dominerade ”Store-Kalle” i Sverige och tog 7 raka SM-guld.

Bland Karl Johan Wongs andra konkurrenter fanns klubbkamraten Rolf Wahlström och fristilspecialisten Viking Palm från Broby. Huvudkonkurrent var dock ”Store-Kalle”. Deras matcher framöver blev rejält hårda duster med utslagna tänder och brutna revben. Men Karl-Erik Nilsson, som tävlade för GAK Enighet i Malmö, drog som regel det längsta strået. För Karl Johan Wong blev det – förutom SM-guld 1947 – sammanlagt tre silver och fem brons vid Svenska mästerskapen, i såväl grekisk-romersk stil som i den fria stilen. I mitten av 1950-talet blev Karl Johan mindre aktiv inom elitbrottningen på grund av skador, men hade trots det framgångar inom polisidrotten.

Karl Johan etablerade sig i Eskilstuna och tycks ha trivts bra som sörmlänning. Något år efter att han hade kommit till Eskilstuna träffade han den blivande hustrun Nancy. De gifte sig 1948 och fick 1950 sonen Jan. Karl Johan arbetade som polis fram till sin pensionering 1988. Karl Johan Wong gick bort 1997.

Karl Johan Wong var en av Eskilstuna GAKs många framgångsrika brottare under 1940- och 1950-talet. Tillsammans med merit­tyngda lagkamrater tog han fem segrar i den stora Fyrstads­tävlingen. Men för oss som håller Klippans Brottarklubb högt, och som vet att Karl Johan Wong var en Klippanpåg så hade det känts bättre om han haft sin framgångar i Klippans Brottarklubbs trikå…