Förgyller din vardag

Den som vill förgylla vardagen kan hälsa på hos Guld o Silversmedjan på Storgatan i Klippan! Det är ju deras profession, att sprida små ting som glimmar…

Butiken innehåller smycken av alla de slag: ringar, halsband, armband, men även armbandsur. Det mesta är i guld eller silver, men idag har även stål blivit en metall som passar till smycken.
– Jag tog mina första steg mot guldsmedsarbeten redan som tioåring när jag gjorde en del experiment på mitt pojkrum, berättar guldsmedsmästare Leif Åke Andersson som driver butiken och verkstaden.

De smycken man säljer håller hög kvalitet. Vi säljer inte bijouterier, poängterar Leif Åke. Dagens smycketillverkning sker till stor del i Asien, men med europeisk teknik och europeiska maskiner. Den produktion som sker i Sverige idag är mestadels specialtillverkning, förlovnings- och vigselringar. Svensk design är högt värderad internationellt.

Företag i familjen

Guld o Silversmedjan har sina rötter i den silversmedja som fanns på Skånska Ättikfabriken en gång i tiden. Leif Åkes far övertog smedjan och drev rörelsen i Perstorp. Verksamheten såg lite annorlunda ut på den tiden. Då kunde man få beställningar på 28.000 smycken eller 2.500 medaljer. Det var serietillverkning till andra återförsäljare.
– Då tillverkade vi halvfabrikat till andra företag, sådana halvfabrikat som vi idag köper in. Tiderna har förändrats, konstaterar Leif Åke.

För cirka 20 år sedan öppnade man butik och verkstad i Klippan. Förutom verksamheten i Klippan har man butik och verkstad i Varberg och Ängelholm. Sammanlagt arbetar uppemot 20 personer i företaget, och hälften av de anställda arbetar med produktion.

Trender

Smyckenas moden följer i mångt och mycket klädkollektionernas trend. Modehusen ligger långt fram med sina trender och modena för smycken följer efter. Idag har trenderna mycket kortare cykler än tidigare, ett mode kan vara ett halvt år mot att det tidigare kanske varade 15 år. Det innebär att konsumenterna idag köper fler smycken, men till lägre priser än förr.
Vad är aktuella trender inom smyckesdesign?
– Ett tema just nu är ”evighetsåttorna”, en liggande åtta som symboliserar evighet eller oändlighet. För en vigselring blir betydelsen ”din för evigt”. Populärt just nu för vigselringar är också att man sätter stenar på kanten. Ringar med blommor och korgar är efterfrågade, där ringen är kringbyggd på olika sätt, berättar Leif Åke.

Egen produktion och design

I butiken exponeras den egna produktionen. De anställda guldsmederna i företaget designar och tillverkar således egna smycken. Ibland kan ett smycke som personalen i butiken bär på sig, bli efterfrågat av en kund. Smycket har då fått en bättre exponering än vad det kanske hade fått i en monter tillsammans med andra smycken.

Verkstad

I verkstaden får man allehanda beställningar; man tillverkar och bearbetar efter kundernas önskemål. Man ändrar till exempel ringar som inte längre passar. En del klagar på att ringar har krympt (!), men förklaringen är nog en annan… Kollegor i branschen som själva endast har försäljning, skickar beställningar på tillverkning till Guld o Silversmedjan.

Värderingar

En del av Leif Åkes arbete består av värderingar. Han är förordnad värderingsman av Handelskammaren och gör värderingar vid till exempel försäkringsärenden eller bodelningar.
– Många har idag sina tillhörigheter underförsäkrade, säger han. För försäkringen krävs en marknadsmässig värdering. Ett foto på smycken kan inte säga något om värdet på smyckena, man måste ha dem i handen för att göra en korrekt värdering.

Långlivade i yrket

Leif Åke har hållit på som guldsmed i mer än 40 år och sett yrket och branschen förändras och utvecklas. Idag kan man till och med
designa och tillverka ringar med 3D-teknik i datorer för att sedan ”skriva ut” i rätt material
i en skrivare. Men det är illa, tycker Leif Åke, då har grunden för yrket försvunnit.
– I eftermiddag kommer Kalle in till verkstaden för att göra en del arbeten, avslutar Leif Åke. Han är 85 år och har arbetat för mig och för min far. Vi guldsmeder blir oftast långlivade i yrket…