Sångfågeln från Blåsebacke

Den som har sett Bruksspelet i Klippan har säkert en stark upplevelse i minnet. Den autentiska bruksmiljön med den stora ensemblen, koreografin, musiken och sången gjorde säkert ett mäktigt intryck på de flesta i publiken.

En av de medverkande i Bruksspelet var Stine Skaarup från Klippan. Nu var hon inte ”bara” skådespelare och sångerska i Bruksspelet. Stine stod för instuderingen av sången; hon ansvarade för repetitionerna och såg till att sångarrangemangen fick sin bästa behandling.

Gedigen musikutbildning

Stines liv består av musik och… ja, musik! Stine är född på Jylland i Danmark, men kom till Sverige som åttaåring. Hon växte upp med föräldrar och syskon på ”Blåsebacke” utanför Klippan. Som barn sjöng hon mycket hemma, men minns också med glädje de inspirerande konserterna på Snyggatorpsskolan under musiklärare Tor Svenssons
ledning. Efter grundskolan valde Stine att gå på gymnasieskolans musikestetiska program. Då började hon också att spela piano. Nästa steg i musikutbildningen blev ett år på Glimåkra folkhögskola.

Efter ett givande år på folkhögskolan så sökte sig Stine ut i Europa och fick jobb som au-pair i Luxemburg. Då fick hon tillfälle att öva upp sin knaggliga luxemburgiska, något som kanske rätt så få svenskar har gjort… Väl tillbaka i Sverige efter ett halvår blev det butiks­jobb på Väla innan hon kom in på Musik­högskolan i Malmö. Efter fyra och ett halvt års utbildning blev hon så färdig musik­pedagog 2009 och har sedan dess arbetat som musiklärare och körledare.

Leder kör

Att Stine fick ta hand om Bruksspelets sångövningar var kanske inte så konstigt. Hennes erfarenhet av att leda körer börjar så smått att imponera. Redan innan färdig examen på Musikhögskolan blev hon engagerad som körledare för Landskronakören Aquarello, som hastigt hade förlorat sin ledare. En klasskamrat på Musikhögskolan tipsade kören om Stine. Hennes enda erfarenhet var då några körprojekt på skolan.
– Från början tyckte jag egentligen inte om att dirigera, berättar Stine. Det var till och med så att jag slapp det momentet när jag gick på folkhögskolan. Nu har det gått så långt att jag blivit utnämnd till förbunds­dirigent av Körförbundet SAS, Svenska arbetar­sångarförbundet. En stor ära för mig!

Kören Aquarello, som hon lett sedan dess, var ursprungligen en kammarkör, men repertoaren har breddats genom åren, något som Stine också bidragit till. Man har idag en lättillgänglig repertoar med såväl visor som pop. För tillfället vikarierar hon dessutom som ledare av en kyrkokör i Påarp.
– Att jobba med kör innebär att man gör en resa tillsammans, säger Stine entusiastiskt. Det är det som är så roligt, att skapa gemensamt med de andra i kören! Var för sig är man ju ingenting.

I Klippan är närmaste större arrangemang Amabiles julshower som går av stapeln i december på Parkköket i Kultur Center. Repetitioner och instudering pågår för fullt.
– Det blir en del material från Bruksspelet, men även nytt, säger Stine. Det är jätteroligt att arrangera de nya materialet!
Stine jobbar knappt halvtid som musiklärare på Krika skola, övrig tid blir annan musikverksamhet. Att leda flera körer innebär mycket kvällsarbete. Det är inget nio till fem-jobb när man hela tiden har någon idé eller något
arrangemang på gång.

Musiklärare i Thailand

Förra hösten tog Stine ett beslut som hon inte ångrar. Hon sökte jobb som musiklärare på Lilla svenska skolan på Koh Lanta i Thailand. Tjänstledigheter beviljades och Stine fick sambon Niklas – gitarrist och musiklärare även han – med sig på resan. I tjänsten ingick även att underhålla i en restaurang, så Niklas
och Stine började framträda som duo på kvällarna.
– Jag har väl inte precis eftersträvat att stå främst på scenen, berättar Stine. Jag sjunger gärna solo, men skulle inte vilja ha huvud­rollen i en musikal till exempel. I Thailand passade det bra att uppträda i ett mer
anspråkslöst sammanhang.
Tillsammans med Niklas har hon byggt upp en bred repertoar i det lilla formatet. De har uppträtt lite på krogar sedan något år till­baka. De spelar musik som de själva upp­skattar och de har också lett musikquiz.

Symaskin

Musik, musik…. Att Stines hela liv består enbart av musik är kanske inte riktigt sant. Avkoppling får hon av symaskinens muntra sång, då hon framför allt har sytt klänningar i 50-tals- och 60-talsmodeller. Mest till sig själv, men i somras blev det en brudklänning till hennes systers bröllop.
Apropå det, låter namnet Skaarup bekant? Jodå, lillasyster Carolina är sångerska och primus motor i dansbandet Callinaz. Musiken och sången finns inom familjen! På Blåse­backe satt sångfåglarna tätt…