Målarfest på Torget

Nu är snart sommaren slut och vi ville ha en målarfest. Så tänkte konstnärerna Anders ”Jösse” Jönsson och Anna Nilsson. Efter en del resonemang så kom man fram till hur man skulle gå tillväga. De bestämde sig för en målarfest på Torget. Barn och vuxna skulle under en vecka få rita och måla fritt på Torgets betongplattor.

Anders samlade in pengar till kritor

Pengar till kritor fick man ihop genom att Anders gjorde en insamling på Storgatan. Det gick förvånansvärt bra och snart hade han de tretusen kronorna som behövdes.
Man fick så småningom hjälp från kommunen, bland annat av den nye kultur- och fritidschefen Arne Grau Amnér. Tillstånd att måla på plattorna krävdes så klart. Det fanns ett krav om att det skulle vara ofarlig färg, som är lätt att ta bort.
– Och det är det, efter ett ösregn är allt borta, säger Anna Nilsson. Kritorna är giftfria och torra och det kan nästan räcka med att det blåser för att färgen skall försvinna.
Sen behövde man hjälp med att bjuda in skolorna i kommunen, vilket kan vara svårt att göra själv. Så man fick hjälp även med detta.

Många barn

Många barn har besökt Torget under veckan. En hel del av dem som varit på Torget med skolan på dagen har sedan kommit tillbaka efter skoldagens slut för att fortsätta rita.
– Det är jätteroligt, tänk att så många kommer tillbaka! säger Anna Nilsson.
När Söderås Journalen kom till Torget hade man nyss fått besök av klass 5 D på Bofinkenskolan. Lärarna Janet Ljungkvist och Fanny Thomasson hade helt enkelt förlagt dagens bildlektion på Torget. Man har ritat giraffer, Godzillas, ett träd, regnbågar och mycket annat. Det var lite jobbigt att gå ända från Bofinkenskolan till Torget, men vädret var ju utmärkt, så det gick ju bra.
– Vi bestämde att det inte skulle vara några fula ord, men annars fick vi rita och skriva precis vad som helst, berättar Janet Ljungkvist. Vi har precis läst om Norden så några elever har ritat de nordiska flaggorna.
Målarfesten pågick från måndag till söndag vecka 38, från kl 10 till kl 19. Högkvarteret var Granny´s café där man kunde anmäla sig och hämta kritor. Konstverken dokumenterades av Anders som vid vårt besök hade cirka 3.000 foton!