Lokalhistoria – äventyr för allt fler

Intresset för släkthistoria är stort, drar med sig intresset för lokalhistoria. Skrifter och information i annan form framställs. Det är positivt. Tyvärr glöms ibland egna ansvaret för textens innehåll.

Felaktigheter ska rättas. Det handlar om förtroendet. Vem litar på en ”slarvare och mörkare”. Skrivaren har ansvar inför läsaren. Påhitt, gripit ur luften, missförstånd m m blir historieförfalskning. Jobb krävs för att få allt riktigt. Vem vill fira t ex jubileum på fel årtal? Rättat är numera Åby marknads och Klippans municipalsamhälles startår.

Klippan blev känt i Sverige och delar av världen genom: Klippans pappersbruk, Klippans brottarklubb och sedan 1966 S:t Petri kyrka. Dock har lyskraften avtagit. Tips kom: ”Boxning” var Klippans ”signum” (kännetecken), sades det. Förvåning uppstod. Boxning???

Var kom det ifrån? Inte från Eric Ottossons grundliga dokumentation av idrotten i Klippan de 40 första åren på 1900-talet, där han var med. Ordet ”boxning” nämns inte en enda gång. Inte hellre i andra skrifter om idrott. ”Brottningen efterträdde boxningen”, sägs det. Va? I Klippans BK:s 50-årsskift och Klippans BIF:s jubileumsskrifter uttalar sig ledare om Åby (Klippan) förhistoria, från 1894. Ordet ”boxning” förekommer inte en enda gång. Då Bror O Nilsson, kallad ”Kid”, intervjuades om sitt liv som idrottare och ledare i Klippans BIF nämnde han att ”Kid” kallades han efter en boxare. Har det varit boxning i Klippan? ”Nej, man kan kalla det ”boxgymnastik”. Vi var några som höll på med motion på vintern då fotboll och friidrott låg nere. Det fanns ingen klubb, inga tävlingar. Vi tycker det var en bra motionsform. Mer var det inte”, sa han.

Skulle Klippan ha blivit känt genom detta? Knappast! Boxning är inte ens känt i Klippan.

Däremot finns mycket historia att skriva om, som kan bli skrifter, som kan tryckas, t ex hos Adapt Media – med korrekt innehåll.