Krogen i det gröna

Inne på det gröna, sköna Ljungbyhed Park ligger Golfkrogen. I den naturnära miljön driver Nathja Borgström sedan något år tillbaka krogen intill golfbanan.

Hon kommer från Gilleleje i Danmark och har arbetat som kock sedan många år tillbaka. Med sig har hon en fyraårig dansk kockutbildning, som skiljer sig en del från den svenska.
– Efter en period med teori fick jag plats som lärling, en plats som jag själv fick söka, berättar Nathja. Vi gick vid sidan om kökspersonalen och fick lära oss allt från grunden. Det var en mycket bra skola!

Nathja flyttade till Sverige med sambon Joachim och bosatte sig i Ljungbyhed för drygt 10 år sedan. Nathja pendlade i flera år till sitt arbete på restauranger i Danmark, men när hon för några år sedan fick sitt andra barn bestämde hon sig för att arbeta i Sverige.

Mat till det danska kungahuset

Men innan dess hade hon hunnit med att arbeta som kökschef i Gilleleje. Hon hann också med restauangarbete på golfklubbar i Gilleleje och Helsingör, något som hon nu alltså har återvänt till. Ett fint minne är när hon arbetade på sin systers restaurang och vid en biltävling fick servera såväl racerföraren Tom Kristensen som delar av det danska kungahuset.

Dagens rätt och temakvällar

Nathja och hennes högra hand Lisa Nielsen har fullt upp med att servera Dagens rätt, men utöver det så har man återkommande temakvällar och specialarrangemang. Man erbjuder då rätter med tydlig nationell prägel, till exempel grekiskt eller italienskt.
– Vi hade 80 besökare på vår temakväll i september, säger Nathja med glädje. Då hade vi musikunderhållning med The What, med god stämning! På oktoberfesten som hölls i början av månaden var det så klart tysk mat. Då fanns det bratwurst och sauerkraut på borden.

Samarbete

Golfkrogen arbetar nära föreningar och företag som är verksamma på Ljungbyhed Park. Självfallet är Ljungbyheds Golfklubb en samarbetspartner. MOM Events har man också samarbete med. Och när Snälleröd har sina guidningar så är det Golfkrogen som serverar snapsarna.
– De hundratalet studerande – flygtekniker och piloter – som finns här på Ljungbyhed Park har rabatt på Golfkrogen. Vanligtvis så har ju golfrestauranger stängt på vinter-halvåret, men Golfkrogen i Ljungbyhed har öppet stort sett hela året.

Julbord och julbal

Planeringen inför Mårtensafton – danskt med anka istället för gås – och julborden pågår för fullt. December blir en hektisk månad för Nathja och hennes medarbetare. Förutom julbord första helgen i månaden blir det en julbal den tolfte, även det en dansk sådan. Musik blir det, men någon ”balmusik” blir det inte. The What som besökte dem tidigare återkommer med sin country, rock´n´roll och sydstatsblues.

Nathjas danska julbord skiljer sig en del från det svenska. Det innehåller ”fläskesteg”, anka och ”äpplefläsk”. ”Äpplefläsk” är en traditionell rätt i Danmark och består av fläsk, äpplen och lök som steks i pannan.
– Och så bakar vi själva ”peberkager” och ”klejner” och gör brända mandlar, inflikar Lisa som är en viktig person för Nathja i restaurangarbetet.

Även om man har matgäster från golfbanan och andra verksamheter inne på Ljungbyhed Park så kommer det också folk från byn för att äta Dagens rätt på Golfkrogen. Och till Mårtensafton och det danska julbordet i december lär det komma gäster från bygden runt ikring. Man vill väl prova ett danskt julbord, eller hur? Nathja och Lisa hälsar välkommen till Golfkrogen i Ljungbyhed!