Inges Lek & Hobby – favorit som försvinner

Klippans populära leksaksaffär Inges Lek & Hobby upphörde i våras. Butiksinnehavaren Maj-Britt Kjellsson, 85 år, blev sjuk och kunde inte driva affären vidare. Butiken, som ursprungligen sålde barnkläder, men sedan gick över till leksaker och hobbyartiklar, har varit en kär plats för flera generationer av Klippanbor.

Maj-Britt började själv arbeta i butiken redan 1945 och hann nästan med 70 år i butiken. Vi kan väl kalla henne världsmästare i leksakshandel! Strax innan hon tvingades stänga affären hann hon medverka i TV-dokumentären Thomas från Klippan.

Lagret sålt

Sedan maj månad har butiken varit stängd och nu har det kvarvarande lagret sålts. Ägare till det omfattande lagret är nu Christer Nilsson som har en nystartad auktionsfirma. Lagret visade sig vara betydligt större än man kunde tro. Bakom hyllor med spel och leksaker fanns… ja, mer spel och leksaker! I källare och uthus fanns ytterligare mer varor.
– Tanken att ta över affären fanns från början, men det hade varit ett tungt ansvar att axla det, säger Christer. Jag tror att det är ett lyckligt kapitel som ska få avslutas så här.

Säljs på auktion

Christer kommer nu att sälja hela lagret på sin auktionsfirma. Tanken är att försäljning och auktion skall börja i november, men det är ett krävande arbete att gå genom varorna och förbereda dem för försäljning.
– Jag är själv uppväxt i Klippan och har varit här en hel del. Men nu har jag fullt upp med att packa och köra iväg varorna, säger Christer. En hel del leksaker är gamla och säkert intressanta för samlare. Det måste jag ta hänsyn till när jag gör auktion, se till så att jag når ut till alla samlare. Man hittar fantastiskt mycket spännande leksaker här! Igår satt jag uppe till halv ett och byggde med lego…

Skyltfönster för barn

För flera generationer av barn och vuxna i Klippanbygden är det nu en epok som går i graven. Hur många barn har inte genom åren stått utanför Inges Lek & Hobby och drömt om att bli ägare till allt det spännande som fanns i skyltfönstren? Barbiedockor, Märklintåg, Monopolspel… Och som minns den pinglande klockan när man öppnade dörren. Och det knarrande golvet när man klev in. Och så Maj-Britt och Kerstin bakom disken, så klart. Nu pryds fönstren av brunt skyddspapper, så som de förr täcktes inför julskyltningen. Nästa gång som pappret tas bort från fönstren är det förmodligen inga leksaker man får se…