Zignerat Zachhau

Heminredning är något av det roligaste jag vet. Att ändra om, köpa små och stora attiraljer att pryda hemmet med, att ändra stil, att be maken snickra något, att bryta ihop för att man inte tycker det ser ut som i inredningstidningarnas glassiga värld, att sukta efter någon snygg designpryl, att hitta fynd på loppis… ohh, du underbara men påfrestande inredningsvärld!

Hade jag fått gå om gymnasiet idag hade jag valt bygg. Tänk vilken värld som öppnat sig då! Då hade jag kunnat snickra, skruva, greja och göra allt det där som jag vill göra. Letar frenetiskt efter kursen ”bygg hemma-kursen för kvinnor som vill förverkliga sig själv”, men har inte hittat den än.
Jag älskar färg, oväntade detaljer och små överraskningar i ett hem. Jag är stenhård i mina förhandlingar när det kommer till inredning. Är det något jag inte vill ha slåss jag intill döden för att det inte ska komma innanför dörren. Likadant på andra hållet, har jag bestämt mig för något jag vill ha hemma finns inga kompromisser, förhandlingar eller mellanvägar. Det är det eller skilsmässa och det finns inget mittemellan.
Just nu i mitt liv befinner jag mig i en ”bohem-chic”-period. Tror jag det kallas. Det ska liksom se avslappnat och hippie-
aktigt ut. Som om man inte lagt ner någon tid alls på att styla hemmet när man egentligen hållit på i fyra timmar med att få den där slitna, turkosa tavelramen att luta på rätt sätt mot väggen.
Vi var nyligen nära att köpa ett apdyrt hus. Vi snackar tre mille, pool, och en kran som kunde servera kolsyrat vatten. Två visningar, ett lånelöfte och massa kalkyler senare insåg vi att vi inte fick så många slantar över till det bästa vi vet, att resa långt och länge, så vi hoppade av. Det innebär ju att jag har tre miljoner över att sprätta på roliga inredningsgrejer! På önskelistan just nu:
• En garderob till min dotters rum som hon kan ha sina utklädningskläder i. Jag tycker nog det är roligare än vad hon tycker. Jag har samlat utklädningskläder i hela mitt liv och äntligen har jag ett barn som kan använda dem. Då måste de ju hänga snyggt!
• En liten hörna som jag kan ha som yogahörna. Jag kan nämligen varken träna eller göra yoga förrän jag fått denna perfekta lilla hörna. Absolut inte. Kommer inte på fråga. Går inte.
• En hall där man HITTAR saker. Där det inte är en jävla tombola var morgon där slumpen och lyckan avgör om man ska hitta två likadana vantar och en mössa till barnet.
• Mattor! Massa mattor. Jag har fått dille på mattor. Helst dyra kelim-mattor. Vår största matta hängde jag ut för några veckor sen, men råkade glömma den ute. Den är välvädrad nu.
På makens önskelista: En mindre hetsig fru och inte en enda kelimmatta.