Sveriges största dansfest närmar sig!

Kristihimmelsfärdshelgen i maj 2015 fylls Helsingborgs Arena med dans och dansare. Då är det SM i Bugg & Rock´n Roll och i Latin/Standard danserna. Det är årets stora händelse för alla som dansar dessa danser i Sverige och för alla som vill se den bästa pardansen i Sverige.

Arrangörer för hela evenemanget är Söderåsens Dansklubb Blåa Skor i Kvidinge och Impetus Dansklubb i Helsingborg i samarbete med Svenska Danssportförbundet.
– Det som är speciellt för detta evenemang är att det är första gången som föreningar från Bugg Rock´n Roll och Tiodansen samarbetar. Tidigare har detta varit två helt skilda världar som inte har samarbetat och inte heller har delat sin dansglädje, säger Elisabeth Williams från Blåa Skor.
Tillsammans med Måns Forsberg från Impetus är hennes roll projektledare.
– Blåa Skor och Imeptus organiserar hela evenemanget. Det är allt från att organisera dagarna till att hitta volontärer och sponsorer. Jag ingår i en arbetsgrupp på sex personer som håller i alla trådarna och ska få det att flyta på under tävlingsdagarna.
Man kommer göra upp om SM-titlarna i Bugg, Lindy Hop, Boogie Woogie, Rock´n roll och Dubbelbugg i alla åldrar från ungdomar till seniorer. Dessutom gör man upp om SM-titlarna i Standard, dvs. vals, tango, wienervals, slowfox och quickstep, och i Latin, dvs. samba, chacha, rumba, pasodoble och jive.
Det kommer bli ett mycket publikvänligt evenemang. Det blir förutom alla tävlingar också uppträdande från dansare och musiker. Även ett gäng från Helsingborg som sysslar med parkour kommer att visa upp vad de kan under dagarna.

Stämningen på topp

Två av dem som kommer finnas på plats för att tävla är dansparet Melker
Sjunnesson-Wendt och Elise Kennethsdotter. De tävlar för Blåa Skor i bugg och har dansat tillsammans i ungefär fyra år. Det är andra gången som de är med i Dans-SM och de siktar på pallen.
– Förra gången gick det inte så bra. Denna gång hoppas vi på att komma lite längre och få en pallplacering, säger Melker.
Både Melker, Elisa och Elisabeth är rörande överens om att danstävlingar och dansen är något av det roligaste man kan syssla med.
– Jag blir glad av att träna dans. Man blir pigg och mår bra. På danstävlingar är det roligt att träffa allt folk och känna gemenskapen, säger Elise.
– Det är häftigt med dansen. Det är alltid bra stämning på tävlingarna. Alla pratar med varandra och det är ingen fight eller hård konkurrans, fortsätter Melker.
– SM i Dans är den stora grejen för året i dansvärlden. Alla träffas och har roligt tillsammans. Danstävlingar har alltid positiv och energigivande stämning. Vi hoppas att många som inte redan är involverade i dessa danser ska komma och upptäcka dansen, avslutar Elisabeth och hälsar alla välkomna till årets dansfest i Helsingborg den 15 och 16 maj.