Rent till företag och privatpersoner

Niclas Karlsson tog över kemtvätten i Klippan för två år sedan. Malmöpågen Niclas med sitt ursprung i restaurangbranschen ägde tidigare ett strykeri i Malmö. När han såg att kemtvätten i Klippan var till salu tog han och hustrun Fufu chansen. De lämnade Malmö och blev både Klippanbor och kemtvättsägare!
– Det är fantastiskt att bo i Klippan. Vi saknar ingenting här. Eller jo, MFF-matcherna, säger Niclas med ett skratt när vi träffas i de stora lokalerna på Storgatan 69 i Klippan.

De stora tvättmaskinerna jobbar för fullt och här tvättas ALLT! Kemtvätt, vittvätt, restaurangtvätt, mattor och arbetskläder snurrar i de stora maskinerna och ute i entrén hänger tvättade och strukna skjortor, kavajer och klänningar som väntar på att hämtas.

Full fart!

Niclas, Fufu, praktikanten Eva och Sara som är anställd jobbar tillsammans. Icke att förglömma dalmatinern Ebba som vilar inne på kontoret!
– En vanlig dag här hos oss börjar med att vi går igenom dagens jobb. Sara sköter alla transporter och kör ut till våra företagskunder med ren tvätt och tar med sig smutsig tvätt tillbaka. Det är full fart varje dag. Vår stora mangel är hjärtat i verksamheten. Den manglar och viker upp till 150 kilo ren tvätt i timmen.

Karlssons Kemtvätt har kunder från Båstad till Malmö. Kemtvätten som görs till privatpersoner är ett av de ben som verksamheten står på och innefattar cirka 1/10 av verksamheten. Det andra benet är företagstvätt. I denna kategori hittar vi arbetskläder, entrémattor, restaurangtvätt, hotelltvätt och andra sorters jobb som företag behöver hjälp med.
– För oss känns det viktigt att kunna erbjuda privatpersoner och företag service. När du kommer till oss blir du alltid trevligt bemött och vi försöker alltid hitta lösningar.

Fläckarnas fiende!

Niclas har under de 2,5 åren lärt sig att bli lite av en expert på fläckar.
– Visst är det trist när jag inte kan få bort en fläck helt. Det bästa tipset jag kan ge folk är att försöka torka bort en fläck direkt. Har man exempelvis en brudklänning som fått rödvin på sig
och sen hänger in den i garderoben ett år…. det är inte lätt!

Det vanligaste som privatpersoner kommer med till kemtvätten är dukar som de vill ha tvättade och manglade. Även skjortor blir mer och mer populärt att lämna in.
– I de större städerna är det väldigt vanligt att man lämnar in sina skjortor för att få dem strukna. Vi har sänkt vårt pris och tar bara 30 kronor för den servicen just nu.

I de stora lokalerna hittar man olika tvättmaskiner för olika sorters fabrikat och material. I ett rum snurrar en gigantisk maskin. Det är en kemtvättmaskin som klarar upp till 80 kilo tvätt.
– Det är den enda tvättmaskinen av den här sorten i Skåne. Här blir de smutsigaste, oljigaste och lerigaste arbetskläderna rena, fortsätter Niclas.

Tvätta på hemmaplan!

Karlssons Kemtvätt har öppet måndag, tisdag, torsdag och fredag mellan 9.00 – 17.00. Onsdagar håller man stängt men planer finns på att ha öppet även då. Under sommarmånaderna har de oftast som mest att göra. Då är många pensionat och vandrarhem i Skåne öppna för säsongen vilket gör att tvättens tjänster efterfrågas mer.
– Vad många företagare i Klippan med omnejd inte vet är att vi även säljer, hyr ut och tvättar entrémattor. Varför köpa den sortens tjänster från företag flera mil bort när det finns på hemmaplan? Jag är själv väldigt mån om att handla lokalt när det går. Klippan har massor att erbjuda, både vad gäller service och tjänster.

På Karlssons Kemtvätt finns även ett rum med mattor, kläder och dukar som glömts bort. Saker som ägarna lämnat in och sen inte hämtat ut.
– I överenskommelsen med kunderna står det att vi behåller sakerna i tre månader, men jag vill inte slänga alla fina kläder och mattor som ligger kvar. En vacker dag kommer kanske ägarna, så jag vill inte riktigt ge upp hoppet för de här bortglömda sakerna. En del saker har nog legat här i över tio år.

Löser kundernas problem

Niclas försöker hela tiden hitta så miljövänliga alternativ som möjligt för tvätten. Lite avfalls-spill sorteras ut och hälls i en speciell tunna som lämnas på återvinningsstationen.
– Jag och Fufu trodde nog att det skulle vara enklare att driva en kemtvätt än vad det visade sig vara. Men vi lär oss hela tiden och det är otroligt kul att träffa alla kunder och kunna göra dem glada och lösa deras problem. Vi har också en fantastisk hyresvärd, Klippancentrum Fastighets AB. De har hjälpt oss mycket i uppstarten och stöttat oss.

Niclas återvänder in till de stora maskinerna som jobbar på för fullt med företagstvätt, skjortor, mattor och mycket mer.
– Varmt välkoma till oss på Karlssons Kemtvätt. Inget tvättjobb är för stort för oss, avslutar Niclas och tar sig an en klurig fläck!