Med penseln i högsta hugg

Frank Nielsen och Bosse Landin har jobbat som målare länge. De jobbade tidigare som egna företagare på varsitt håll, men efter att i flera år ha jobbat sida vid sida med företagen slog de sig samman 2009 och bildade FB Måleri. En målerifirma som idag har sju anställda och jobbar i Klippan, Sverige och världen!
– Just nu håller vi på med ett stort jobb åt företaget King i Malmö. De ligger bakom spelet Candy Crush så nu målar och tapetserar vi deras stora kontor så det ska se ut som i spelet, säger Frank.

FB Måleri flyttade till nya, fräscha lokaler på Karossvägen 2 i Klippan vintern 2014. Det är ordning och reda i de stora lokalerna som inrymmer kontor, omklädningsrum och lager.
– Det är på gott och ont att vara ”sin egen”. Givetvis är det en utmaning, men det är ett plus att vara två. När vi gick ihop fick man plötsligt någon att bolla idéer med på ett annat sätt och kan hjälpas åt med jobben, säger Frank.

De delar dessutom intresset för amerikanska veteranbilar och äger varsin ”jänkare” som de gärna tar en tur med vackra dagar.
– Det är kul när det anordnas träffar, musikkvällar och annat där många med samma intresse träffas och visar upp sina bilar, säger Bosse.

Uppfyller alla krav

Företaget gör allt inom tapetsering och måleri. Små och stora jobb hos privatpersoner och företag är det som fyller deras agenda.
– För oss är det viktigt att uppfylla alla krav som ställs på oss som hantverkare. Allt från hantering till hur arbetet utförs och givetvis att resultatet ska bli bra. Vi ser till att kunden blir nöjd, säger Bosse.

Alla i företaget är utbildade målare och varje år går de på olika fortbildningar inom miljö och skydd för att kunna ge kunderna den allra bästa servicen.
– Den bästa reklamen vi kan få är när kunder rekommenderar oss och ringer tillbaka när nya jobb ska göras. Man är aldrig bättre än sitt eget rykte, fortsätter Bosse.

De märker tyvärr att färre och färre utbildar sig inom måleriyrket.
– Måleri och tapetsering handlar mycket om handkraft och yrkesskicklighet. Det finns inte så många revolutionerande hjälpmedel och ingen direkt utveckling inom yrket, utan det är verkligen ett hantverk.

– De bästa jobben tycker jag är utomhusjobben på sommaren. Att få arbeta ute med fönster eller fasader en solig dag när fåglarna kvittrar, då trivs jag, säger Bosse.De svåraste eller tråkigaste jobben tycker ingen av dem att det finns direkt.

Nya äventyr varje dag

ROT-avdraget har varit välkommet för företaget. Dels försvann problemet med konkurrerande svartjobb och dessutom påpekar Frank en annan viktig sak:
– Jag hörde på nyheterna att skador i hemmet vid renoveringar sänkts med 20 % sen ROT-avdraget infördes.

– Det blir ett tuffare och tuffare klimat för oss hantverkare att konkurrera i, speciellt när man som vi ser till att följa alla regler, säger Bosse.

– Ett tips kan ju vara att passa på och göra de målningar och tapetseringar som behövs innan ROT-avdraget eventuellt sänks till nästa år, fyller Frank i.

De samarbetar med bland annat Colorama som ligger i princip granne med FB Måleri på Karossvägen.
– Kunderna beställer färg eller tapeter av dem sen hämtar vi bara materialet och sköter resten så kan kunden slappna av, säger Bosse.

Ingen dag är den andra lik på företaget. Stora som små jobb på hemmaplan eller utomsocknes fyller dagarna.

De har gjort många jobb åt bland annat Emporia i Malmö och till butikskedjor som t.ex. Gant, Malmströms/Camilla och Tiger of Sweden i både Sverige och Europa.
– Det är den stora variationen som är tjusningen med arbetet, avslutar Bosse och Frank innan de susar iväg i sina arbetsbilar.