Hon har hittat hem på alla plan

Ann-Charlotte Bergholtz-Stormberg är Klippantjejen som hunnit med att jobba på BVC-mottagning i Malmö, Barnakuten i Lund, Neonatalavdelningen, BB och förlossningen på Helsingborgs Lasarett. Nu är hon den som föräldrar och barn möter när de besöker BVC (barnavårdscentral) på Vårdcentralen i Klippan. Den kompetenta, drivna och ambitiösa Ann-Charlotte har både hittat hem och drömjobbet!

När Ann-Charlotte var 11 år fick hon en lillasyster. Hennes pappa hämtade henne och hennes andra syster på skolan i Klippan och de körde till Ängelholms lasarett.
– Där fick vi vara med och bada vår lillayster och fika med ”flagg”-brickan. Allt var så fint, och jag kommer ihåg att en av dem som jobbade där hade titeln barnmorska. När vi gick därifrån höll jag min pappa i handen och sa att nu vet jag vad jag ska bli när jag blir stor, nämligen barnmorska!

Nu blev det inte exakt den titeln. Ann-Charlotte titulerar sig idag som specialistbarnsjuksköterska i barn och ungdom.

Direkt efter att hon tagit studenten från omvårdnadsprogrammet på Åbyskolan i Klippan började hon läsa till sjuksköterska i Lund. Samtidigt jobbade hon som undersköterska på förlossningen i Lund. Därefter började hon på den gynekologiska avdelningen på Helsingborgs Lasarett. Sammanlagt blev det sex år i Helsingborg på avdelningarna gynekologisk, BB och Neonatalavdelningen.

En del av familjen

Ann-Charlotte har ett skratt och ett lugn som lätt smittar av sig.
– Det är roligt att jobba på det här viset, för det känns som man blir en del av alla familjer man möter. Jag försöker bli kompis med barnen och jag blir alltid lika varm i hjärtat när ett barn hejar på mig när jag går på byn.

Ann-Charlotte är den som kommer ut till många av kommunens nyfödda barn när de nyss kommit hem från BB och följer dem upp till de är sex år. Eftersom hon är specialistsjuksköterska inom barn och ungdom kan hon även ha patienter som är upp till 20 år gamla.
– Det svåraste med mitt jobb är att se de barn som inte har de bra. Det är sådana saker man inte kan stänga av när man åker hem för dagen.

Stöttar vid oro och frågor

Efter Helsingborgs Lasarett jobbade Ann-Charlotte ett år på barnakuten i Lund.
– Där började jag känna mer och mer att jag ville jobba på BVC. Många som ringde till Barnakuten var missnöjda med de råd de fått från sina BVC-mottagningar. Arbetet vi gör på BVC är jätteviktigt. För mig är det viktigt att kunna hjälpa familjerna innan det blir fel och stötta dem i deras frågor och oro.

Nu har hon varit på BVC i Klippan i 3,5 år och beskriver det som sitt drömjobb.
– Efter att ha bott i Malmö, Ödåkra och Lund trodde jag inte att jag skulle få med mig min man till Klippan. Som tur var hittade vi vårt drömhus och trivs superbra!

Trivs med livet på landet

Ann-Charlottes och hennes man Jesper bor i Vessmantorp med Riseberga kyrka som granne. Jesper är från Arvidsjaur, men trivs bra i den skånska myllan med Rönne Å slingrande genom tomten.
– Min pappa gick bort 2010. Då kände jag att jag ville komma närmre min familj och flytta hem. Jag har en stor familj som jag gärna umgås med, säger Ann-Charlotte.

Före detta storstadsborna trivs ypperligt med livet i Vessmantorp.
– Jag och Jesper sitter ibland på vårt trädäck hemma i trädgården och tänker att livet på landet är mycket bättre än att bo mitt i storstaden.

När Ann-Charlotte har en ledig stund över tycker hon om att fixa hemma i huset, umgås med vänner och familj och att handarbeta. Virkning är ett stort intresse och bland hennes alster finns allt från ponchos till gosedjur. Att resa är också något som ligger henne varmt om hjärtat och hon har hunnit med New York, Kap Verde, Shanghai och stora delar av Medelhavsöarna.

Fullt upp…

De där lediga stunderna är däremot inte så många. Sedan ett år tillbaka sitter hon med i styrelsen för Röda Korset i Klippan och hon arbetar även som personlig assistent till en flicka hon träffade redan när hon jobbade på Neonatal i Helsingborg.
– Jag tycker det är så otroligt kul att jobba med människor och att kunna hjälpa. Jag blir glad av att se andra ha det bra. Det är det som driver mig i allt jag gör, avslutar Ann- Charlotte med ett varmt leende.