Förberedda när du behöver det

Röstånga begravningsbyrå är en av Sveriges äldsta begravningsbyråer. Mikael Karlsson driver företaget sedan 25 år tillbaka och planerna är att sonen Simon ska ta över så småningom. Kundernas sorg och önskningar för sina avlidna har alltid varit de viktigaste ledorden för företaget.

Simon Karlsson går i sin pappas fotspår.
– Jag har varit med och jobbat i företaget sen jag var 15 år. Det är ett yrke man växer in i, och jag trivs jättebra med det. Det är ett arbete med mycket variation. Jag har provat en del andra jobb men det är här jag trivs bäst.

– Vårt jobb innebär ett stort ansvar och förtroende. Varje begravning är ett hedersuppdrag där vi hjälper folk i sorg. Genom vårt jobb är vi ett stöd och en hjälp för de anhöriga, fortsätter Mikael.

Mikael Karlsson äger även begravningsbyråer i Eslöv, Kävlinge, Malmö och Svedala. Hans hustru och Simons mamma, Marie, jobbar också i företaget.

Plats för både sorg och skratt

När man kommer till Röstånga begravningsbyrå får man tid på sig att i lugn och ro fundera ut hur man vill utforma begravningen för den anhöriga.
– När man ringer oss och bokar en tid så brukar vi informera om saker man kan förbereda sig på. Har man några tankar på när begravningen ska äga rum och hur vill man utforma dödsannonsen? När vi ses här på byrån pratar vi om personen som ska begravas. Här finns plats för både sorg och skratt, säger Mikael.

– Det kan vara svårt för de anhöriga att veta hur den som gått bort ville ha det. Vi har Livsarkivet som en del har fyllt i. Där berättar man för de efterlevande hur man vill ha sin begravning. Vi har också sparat all information om hur släktingar till den avlidne hade sina begravningar så kan man kanske få lite hjälp av det, säger Simon.

Varje begravning unik

Borgerliga begravningar blir vanligare och vanligare. Både Mikael och Simon är borgerliga officianter.
– I vårt jobb ingår att göra begravningen till något vackert och fint för de som är där. Varje begravning är speciell oavsett om den är kyrklig eller borgerlig, säger Mikael.

Vid en begravning befinner sig Mikael, Simon eller Marie på plats i kyrkan minst en timme innan begravningen. De tar emot blommor och dekorerar kistan.
– Vi ser till att de anhöriga är trygga under hela begravningen och vi går igenom begravningen med prästen, organisten, kyrkvaktmästaren och eventuella solister innan ceremonin. Under ceremonin finns vi på plats och visar fram församlingen när det är tid för avskedet. Efter ceremonin tas blommorna ut till blomstergården eller gravplatsen och kistan körs iväg. Alla blomsterhälsningar och eventuella gåvor samlas i en minnesbok som de anhöriga får kort efter begravningen, fortsätter Mikael.

Under 2014 satsade byrån på att skaffa egen tryckpress så de själv kan trycka agendor, minnesböcker och tackkort. En satsning de är ganska ensamma om som begravningsbyrå.

Vacker och uppskattad uppföljning

För Röstånga begravningsbyrå är det
viktigt att visa att de är stolta och tacksamma över förtroendet de fått att anordna begravningar. Varje år arrangeras därför en minneskonsert i Eslövs kyrka. Då bjuder man in alla dödsbo från de senaste 12 månaderna som man anordnat begravningar åt.
– Det är vårt sätt att tacka. Det är musik och dikter och enbart för våra inbjudna gäster. Alla som är där har sorgen och minnena efter sina avlidna gemensamt och det brukar vara mycket vackert och uppskattat. Detta har vi gjort sedan 1997.

På Röstånga begravningsbyrå hänger en affisch i fönstret ut mot Billingevägen i Röstånga. De vackra orden ”Livet måste levas framåt, men kan bara förstås bakåt” sammanfattar det vackra, omsorgsfulla och betydelsefulla arbete som Mikael, Simon och Marie arbetar med dagligen.