Här kommer det att gå undan!

De radiostyrda bilarna som medlem-marna i Klippans RC Klubb hanterar når toppfarter på uppåt 40 kilometer i timmen. I december står den nya, utökade banan färdig i klubblokalen på Sågen.

Klippans RC Klubb (RC står för radio controll) har haft sitt säte på Sågen i Klippan de senaste åren. Från att tidigare ha huserat högre upp på våningsplanen har man nu fått flytta ner till markplanet. Detta innebär att man har fått möjlighet att bygga en större inomhusbana än vad man har haft tidigare.
– I den gamla lokalen hade vi en bana på kring 200 kvadratmeter. Den nya som står klar nu i december blir mellan 350 och 400 kvadratmeter stor, säger Janne Olsson, kassör i Klippan RC Klubb.

30-talet medlemmar

Klippans RC Klubb har i dagsläget runt 30 medlemmar i alla åldrar från skolungdomar till pensionärer. När man nu får en ny bana hoppas Janne Olsson på att medlemsantalet ska öka ytterligare.
– I och med att vi flyttar ner till markplan inleder vi även ett samarbete med FUB, det vill säga För Utvecklingsstörda Barn, ungdomar och vuxna, vilket gör att även rullstolsbundna och rörelsehindrade har möjlighet att komma hit.

Klippans RC Klubbs medlemmar träffas i sin lokal varje onsdag mellan 18 och 21 för att köra med sina radiostyrda bilar. På söndagseftermiddagarna öppnar man upp för allmänheten, och det finns då möjlighet att för en liten peng hyra en bil och prova på.
– Det är många som fastnar för det här när de kommer hit på söndagarna. Vi brukar rekommendera att man hyr en bil och testar på hur det känns, så att man vet hur det går till, säger Janne Olsson.

TV-spel på riktigt

På sikt finns det även planer på att uppföra en spårstyrd bana, det vill säga en klassisk ”bilbana” där bilarna sitter fast i spår i mitten av rälsen. Detta för att erbjuda ett alternativ till de allra minsta. Janne Olsson menar att många barn fastnar för de höga farterna och att det är ”på riktigt”.
– Jämför man med dator- och TV-spel så händer det ju ingenting där när man kör av banan exempelvis. Här måste man vara försiktig så att inte bilen går sönder, vilket höjer svårighetsgraden och utmaningen.