Fyra konsthantverkare visar sina alster

Den 13 december är det vernissage för Klippans Konstförenings julutställning, som pågår fram till 11 januari på konsthallen i Klippan. Därmed gör Aurora Åstrand, silversmed bosatt i Stidsvig, utställningsdebut med sina smycken.

– Det känns väldigt roligt. Jag gör det här för alla som tror på mig.

Förutom Aurora Åstrand deltar även Lotta Olsson (mattor, bruksföremål, posters), Birgitta Svensson (keramik) och Micke Johansson (glas) vid utställningen. Aurora Åstrand tycker att det ska bli spännande att se vad de andra konsthantverkarna ställer ut.
– Jag har ju varit bild- och slöjdlärare tidigare och har ett stort intresse av olika konstarter. Micke Johanssons glasfiskar har jag sett på hans hemsida, och de är jag väldigt förtjust i.

Livet förändrades

Aurora Åstrand arbetade alltså som lärare i många år, men för sju år sedan tog livet en annan vändning. En morgon vaknade hon och kunde inte röra sig. Det visade sig att hon fått multipla diskbråck – sju stycken för att vara exakt. En lång och tuff rehabiliteringsperiod inleddes. Efter tre veckor på sjukhus i Lund kom Aurora hem till en ny verklighet.
– Jag har fått lära mig att gå på nytt. Det fungerar, men jag har fortfarande ont.

Aurora fick sluta som lärare i och med ryggskadan. Men som den energiska och rastlösa person hon är så ville hon ha något annat att sysselsätta sig med.
– Redan när jag låg i sjukhussängen i Lund sysselsatte jag mig med att knyta pärlor. De senaste åren före och efter operationen, har jag gått en rad smideskurser och har idag ett nära samarbete med en guldsmed som lär mig otroligt mycket.

Samarbete med Louise Hoffsten

När artisten Louise Hoffsten, som ju under många år varit MS-sjuk, var med i melodifestivalen 2013 skickade Aurora ett av sina smycken till henne. Eftersom Aurora själv lever med sitt handikapp ville hon skicka ett armband till Louise som en liten ”Lycka till”-gåva.
– Hennes tävlingslåt hette ”Only the dead fish follow the stream”. Från en bild i mitt huvud ritade och sågade jag ut en lång våg. På den stansade jag in låtens titel, sågade itu och lödde fast små fiskar och slutligen fick några slag med kulhammaren fixa blänket på vågorna. Istället för att fiskarna följer strömmen så hoppar de mot den, vilket är mitt starkaste budskap, säger Aurora.

Louise Hoffsten blev väldigt förtjust i smycket och Aurora fick träffa henne. Aurora började tillverka matchande smycken till armbandet, och beslutade sig för att skänka 15 procent av varje sålt smycke till MS-fonden.
– Jag vill ge mitt stöd till MS-forskningen. Jag har en släkting som gått bort i ALS, som ju är en liknande sjukdom, så det känns bra att kunna hjälpa till.

Personlig smyckesdesign

Just nu jobbar Aurora också med ett insamlingssmycke till förmån för bröstcancerforskning.
– En av mina mostrar gick bort i cancer, så även det känns lite extra.

Vid sidan av dessa kollektioner arbetar Aurora också med personliga smycken, bland annat med omarbetningar av guld och silver.
– Att kunna få fram och förmedla tanken och känslan som en kund har när de vill att jag ska göra ett smycke är den stora utmaningen. När man ser hur nöjd en kund blir så blir jag alldeles varm i hjärtat. Det är en fantastisk känsla som man lever länge på.