Samma marknad, nya arrangörer!

Åby Marknad är ett säkert sommartecken för många.

Marknaden som i år äger rum tisdagen den 17 juni är en av Sveriges äldsta. Här trängs marknadsbesökare och knallar som säljer allt du kan tänka dig behöva och inte behöva. Nytt för i år är att Klippans kommun lämnat över ansvaret till Åsbo Ponnyklubb, Klippans Gymnastikkrets och Klippans Brottarklubb.
– Tidigare år har kommunen drivit Åby Marknad själv och då har det till största delen varit dåvarande turistchefen Eivor De La Cueva som haft hand om marknaden. Hon är med och hjälper oss i år och jag måste säga att utan henne hade det knappt gått att ta över ett så här stort arrangemang, säger Petra Frisk Holm från Klippans Brottarklubb.

Allt ska stämma

Det gäller att få rätt på allt inför marknaden!
– Knallar som varit med i flera år vill ha samma plats som de haft tidigare och en del anmälningar är bara märkta med en signatur, så det är inte helt enkelt att få allt att stämma, fortsätter Petra.

Kommunen frågade alla föreningar i kommunen om de var intresserade av att vara med och arrangera årets marknad. Från början var det ganska många som nappade. Efter hand som föreningarna förstod vilket arbete det ligger bakom arrangemanget hoppade många av och tre blev kvar.
– För vår del betyder det en inkomst till föreningen och det känns väldigt trevligt att vara med. Åby Marknad är en etablerad verksamhet som fungerar bra. Genom detta arbete får vi också träffa andra föreningar och det samarbetet är jätteviktigt, säger Lena Karolidou från Klippans Gymnastikkrets.

Mycket arbete inför och under själva marknadsdagen

För föreningarnas del innebär ansvaret för marknaden att dels ha hand om allt det administrativa och ta hand om alla bokningar. Det gäller att se till så att betalningar för marknadsplatserna kommer in i tid och på själva marknadsdagen har föreningarna också ett stort arbete att göra. När marknadsdagen är slut är det föreningarna som har i uppdrag att städa och göra fint.
– Vi tycker det är viktigt att vi har kvar Åby Marknad i Klippan. Att ordna stora evenemang under en eller två dagar där man samordnar mycket funktionärer och medlemmar är det som föreningar är riktigt duktiga på. Den vanan har ofta föreningar från tävlingar och arrangemang. Nu får vi använda den kunskapen till att göra Åby Marknad ännu bättre, säger Monica Gyllenstierna från Åsbo Ponnyklubb.

Petra, Lena och Monica hälsar alla besökare välkomna till en härlig dag på Åby Marknad!