Framgångsrik företagare började sin karriär i Klippan

Jan Roth har en lång karriär bakom sig som VD och styrelseledamot i många av Brännborn Koncernens bolag. Den framgångsrike affärsmannen som idag är en aktiv, nyfiken och levnadsglad pensionär har sina rötter i Klippan och minns med glädje och nostalgi sin uppväxt i Klippan.

Jan Roth är pensionär sen några år tillbaka. Han erkänner att han var lite rädd för hur livet som pensionär skulle bli.
– Som tur var trappade jag ner sakta. Jag jobbade sida vid sida med min efterträdare i några år innan jag lämnade arbetslivet helt och blev pensionär. Jag var rädd att jag kanske bara skulle sitta hemma och att telefonen skulle vara tyst. Men så har det verkligen inte
blivit!

Något tillbakalutat pensionärsliv lever verkligen inte Jan Roth och hans fru Louise. De upptäcker Europa med sin husbil och spenderar gärna dagarna med olika aktiviteter och givetvis med sina barn och barnbarn.
– Vi har vår dotter med sin man och lilla dotter boende i Skälderviken. Vår son bor med sin familj, fru och två pojkar, i Stockholm.

Ett sätt att leva

Jan började sin karriär som bankman på Handelsbanken i Klippan. Sen jobbade han som kamrer på Ljungbergs boktryckeri. Efter några år på annan ort gick färden till Ängelholm, där den lokala järnhandlaren behövde hjälp på kontoret. Järnhandlaren var Torsten Christiansson, en man som Jan beskriver som en legend i Ängelholm. Därefter blev det NC Järn och Bygg som sedermera blev Brännborns. Där korsades Jans och Rune Brännborns vägar. Det blev starten på en 35-årig vänskap och arbetsrelation.
– Jag är ekonom i botten och de senaste 35 åren har mitt jobb på Brännborns betytt ett sätt att leva för mig. Jag har på många sätt personifierats med företaget. Arbetet där har varit en oerhört kreativ tid och en spännande upplevelse. Rune var en stor entreprenör i Skåne. Han och jag har jobbat ihop och känt varandra så länge att vi knappt behöver säga vad vi tänker, för det vet vi ändå redan, skrattar Jan.

Stolt över Klippan

Även om Jan Roth befunnit sig arbetandes i Ängelholm och boende i Skälderviken så har Klippan alltid legat honom varmt om hjärtat.
– Jag har många vänner och bekanta kvar i byn. När jag var yngre var Klippan så blomstrande att man talade om att det skulle bli en stad. Det är så härligt att se och höra att Klippan återigen fått det goda rykte som man förtjänar. Jag är väldigt stolt över att vara från Klippan.

2009 blev Jan Roth utsedd till Årets Företagare i Klippan. Priset fick han för sitt och Brännborn Koncernens engagemang, renovering och inköp av Klippans Gästis.
– Vårt mål var att få ”Gästis” att bli den samlingspunkt det en gång varit.

Öppen, generös, nyfiken

Livet som pensionär passar Jan alldeles utmärkt. När han ska beskriva sig själv med tre ord tänker han efter ett tag och väljer sen: Öppen, generös och nyfiken.
– Jag tycker att jag är öppen på så vis att jag är öppen för nya tankar och upplevelser. Jag är generös i mitt sätt att tänka och är inte dömande mot människor. Och nyfiken! Jag är nyfiken på upplevelser, resor och livet, säger Jan.

En gång Klippanbo alltid Klippanbo!
– Jag spelar bowling i ett pensionärslag och när vi möter lag från Klippan blir jag lite kluven. I vilket lag hör jag egentligen hemma… Min fru säger alltid till mig att inte börja prata med någon från Klippan för då vet hon att jag står och pratar väldigt länge, avslutar den glade pensionären, livsnjutaren, företagaren, pappan, morfadern, farfadern och maken Jan.