Nu är det inne att vara ute!

Orienteringsmöjligheterna är många i Söderås Journalens utgivningsområde. Vacker natur, spännande terräng och två aktiva klubbar både i Klippan och Perstorp erbjuder många chanser att ge sig ut med karta och kompass. Under våren och sommaren finns också möjligheten för både nybörjare och vana orienterare att ge sig ut och leta kontroller både till fots och på cykel. Söderås Journalen tar ett snack med FK Boken och OK Kompassen för att orientera(!) sig.

FK Boken i Perstorp bildades 1948 och har orientering som huvudsysselsättning. Klubben har ungefär 60 aktiva orienterare och sysslar även med terränglöpning och skidåkning.

I höstas arrangerade klubben ungdoms-SM i orientering och fick för detta utmärkelsen “Årets arrangörsklubb” (2013) av Skånes orienteringsförbund!
– Klubbens aktiva orienterare är ute på tävling i princip varje helg och vi har mycket på gång! Vi är bland annat medarrangörer till tävlingen Kullamannen den 29-31 maj. Det är ett riktigt tufft terränglopp på Kullaberg och löparna springer då inte med karta utan på snitslade banor från 6 till 50 km. Vi är också med och arrangerar O-ringen som har sin centralort i Kristianstad i sommar, säger Frida Palm som är informatör i klubben.

En återkommande tradition är klubbens cykeltrim ”Skoj på Hoj”. Ett antal kontroller är placerade på lagom cykelavstånd runt om i Perstorp.
– Cykeltrimkorten kan köpas bland annat hos Allt i El och på Apoteket i Perstorp. Kontrollerna finns på plats från mitten av maj till slutet av september.

Populära nybörjargrupper för stora och små

Orientering är verkligen en sport för hela familjen. Från minsta knatte till seniorer kan delta.
– Tävlingsklasser finns för både nybörjare och mera rutinerade löpare. Antingen springer man i en klass efter sin ålder eller så kan man välja en öppen bana där alla får anmäla sig och tävla mot varandra oavsett ålder eller kön. Öppna banor finns i alla svårighetsgrader, fortsätter Frida.

FK Boken märker av ett ökat intresse för sporten. Den här terminen har man haft en nybörjargrupp med ett 15-tal nybörjare. Klubblokalen ”Sista Hus” finns på Risebergavägen söder om Perstorp
– Alla är välkomna att höra av sig till Birgit Palm eller Catarina Harden om man är intresserad av att prova på orientering. På FK Bokens hemsida finns mer information, avslutar Frida.

OK Kompassen firar 25-års jubileum i år. Klubben bildades när orienteringsklubbarna i Ljungbyhed, Hyllstofta och Klippan slogs samman.

Just nu håller föreningen på att sammanställa en ny orienteringskarta över Vedby Strövområde och har funderingar på att ta fram ”månadens bana” för att locka fler att börja med sporten.
Roland Nilsson är ordförande i OK Kompassen och började med orientering på 70-talet.
– Orientering är en mycket trevlig sport. Vår förening har cirka 100 medlemmar och det är verkligen en familjesport som hela familjen kan delta i. Det är också en tuff och utmanade sport för de som vill träna hårt, säger Roland.

Samarbetar med skolorna

OK Kompassen har sin klubblokal i Elfdalen ovanför campingens reception. Sin gymnastik- och vinterträning har de i Klippans idrottshalls källare. Orienteringsträningarna och löpträningen genomförs tillsammans med närliggande orienteringsklubbar.
– Som orienterare har man aldrig någon färdig arena att komma till. På alla tävlingar byggs allt upp i skogen och andvänds under tävlingsdagarna för att sedan plockas ner. Den 10 maj hade vi en ungdomscup i Skytteskogen. Det är inte lätt att rekrytera nya medlemmar, men vi hjälper skolorna och samarbetar med dem för att lära barn och ungdomar att orientera, fortsätter Roland.

Roland och OK Kompassen märker av att det finns ett ökat intresse för löpning och hoppas på så vis att folk ska bli sugna på orientering.

Naturpass i Klippan och Ljungbyhed

Klubben har sedan den 1 maj ett trettiotal kontroller utplacerade i skogen vid Elfdalen.
– Det är ett så kallat ”Naturpass”. Det pågår under hela maj, juni och juli. Naturpassen finns att hämta på Elfdalens Camping, Kupolen och Turistbyrån i Klippan. Vi har också gjort ett ”Naturpass” i Ljungbyhed vid badet. Där finns kartorna att hämta på LT Lantmän. De som deltar ska hitta de olika kontrollerna och är med i vår utlottning av presentkort.

Klubben har planer på en stor vårtävling nästa år och är liksom många andra orienteringsklubbar engagerade i den stora orienteringstävlingen O-ringen i Kristianstad i sommar.
– Är man sugen på att prova på orientering är ett tips att bege sig till någon av alla tävlingar som ofta äger rum. Det finns alltid öppna banor som man kan delta i utan att tillhöra någon klubb. Via vår hemsida kan man hitta länkar till olika tävlingar och mer information om våra träningar. Där hittar man också information om Naturpassen som finns hos många orienteringsklubbar runt om i landet, avslutar Roland och hälsar gammal som ung välkommen till OK Kompassen.