Ännu fler ben att stå på för Ljungbyheds eget ”köpcentrum”

LT Lantmän i Ljungbyhed är butiken mitt i byn som ständigt erbjuder kunderna nya möjligheter och tjänster. Nyligen välkomnade man den nya tankstationen och år 2014 innebär också att en riktig trotjänare går i pension.

– För alla tankar, helt enkelt! Här kan lantbrukarna tanka diesel till sina traktorer, men det går såklart lika bra att tanka sin personbil med någon av våra två pumpar, säger företagsledaren Göran Svensson när Söderås Journalen besöker den nya tankstationen. Den ligger vid det som idag kallas för Ljungbyheds busstation, vid spannmålsmottagningen.

– Lantmännen bildades som en inköpsportal för bönderna. Förr fanns det många lokala lantmannaaffärer, men idag är det inte så många kvar. Vår styrka är att vi har många ben att stå på, allt från dieselförsäljning till spannmålsmottagningen där vi tillverkar eget foder, fortsätter Göran.

LT Lantmän i Ljungbyhed har också sin stora affär där du kan hitta i princip allt utom peppar och salt. Där har trotjänaren Thure Månsson jobbat sedan 1971.
– Han är en institution, och har i princip drivit butiken, säger Göran och erkänner att det kommer att bli annorlunda när Thure går i pension vid årsskiftet.

Löneförhandling kunde satt käppar i hjulet för Thure!

Det var den 15 mars 1971 som Thure började på LT Lantmän i Ljungbyhed. Men det hade kunnat bli annorlunda!
– Jag och den dåvarande chefen kom först inte överens om lönen, så jag sa nej tack! Men sen kom vi överens, och tur var väl det, skrattar Thure.

Han har ännu inte hunnit känna efter eller fundera över hur det känns att bli pensionär.
– Min fru vill gärna att jag går i pension nu. Hade det inte varit för henne hade jag nog gått här till jag trillar omkull, säger han.

Thure har många minnen från åren med LT Lantmän. Ombyggnationer, flyttar, nysatsningar och förändringar i samhället.
– På 70-talet fanns det fullt av affärer i Ljungbyhed. Allt det har försvunnit. Vår styrka ligger i att vi har stor bredd och ett stort upptagningsområde. 9 av 10 varor som kunderna söker efter har vi i butiken.

50 dagars innestående semesterdagar

Thure sköter om sitt hus och är kassör i orienteringsklubben OK Kompassen när du inte hittar honom i affären.
– Jobbet har varit och är mitt allt. Jag har 50 dagars innestående semester kvar som jag försöker beta av innan pensionen!

– Det roligaste med mitt jobb är omväxlingen och alla kunder och leverantörer som man träffar. Jag har fått många vänner genom jobbet.

Vill kombinera historiken med nutiden

En leverantör som kommit för att stanna är Peter Börjesson. Han är säljaren som i 13 år kuskat runt på vägarna som säljare för Grunda och Luna. Genom det jobbet kom han ofta i kontakt med LT Lantmän i Ljungbyhed.
– Jag har alltid tyckt om atmosfären hos LT Lantmän i Ljungbyhed. I höstas kände jag att jag ville sluta som säljare och samtidigt dök chansen att bli ny butikschef här upp.

Peter ser fram emot att axla Thures mantel.
– Som ny butikschef gäller det att kunna kombinera historiken och mångfalden som finns i butiken samtidigt som jag givetvis har egna idéer och förslag, säger Peter.

Peter har redan hunnit vara på plats några månader för att så småningom ta över Thures arbete.
– Jag har förstått att LT Lantmän i Ljungbyhed betyder väldigt mycket för bygden. Det är en samlingspunkt, inte minst genom utbudet av ATG, spel, posthantering och att vi är Schenker-ombud.

En spännande framtid väntar för Thure, Peter, Göran och deras LT Lantmän.