Zignerat Zachhau

Nu närmar sig påsken! För mig och min lilla familj har det blivit en härlig tradition att ha påskfirandet hemma hos oss. Mina föräldrar, systrar och min morbror med familj landar med sina kvastar på vår uppfart och sen påskfirar vi.

När jag var liten var alltid påskharen på besök. Plötsligt hade han varit i trädgården och lämnat av påskägg och påskpresenter som jag och mina systrar letade upp. Det roligaste var när man hittade någon av de andras påskägg och försiktigt la tillbaka det. Sen var man helt överlycklig och under tiden man själv mumsade i sig sitt eget godis satt man och hojtade ”det bränns” eller ”nu är du inte alls nära”. Det var inte alls lika kul när det var tvärtom.

Numera gömmer vi fortfarande godis och presenter i trädgården, och ja, det är precis lika kul nu som då. En annan höjdpunkt vid påskfirandet är mina tappra försök att laga påskbuffé och desserter. Toppar listan gör kakan som man skulle ha Philadelphiaost i. Ost som ost tänkte jag och tog Philadelphiaost med gräslök. Resultat: tråkig stämning.

En annan tradition som vi har är att vi rullar ägg. Alla startar med lika många kokta och målade ägg som rullas ner för en bräda. Knockar man någons ägg, vinner man de äggen. Den som lyckas knocka ut övriga deltagare blir vinnaren. När det har varit dåligt väder har vi fått spela inomhus och vårt gamla, skeva och lite ”vinga” hus är inte direkt gjort för äggrullning. Äggen rullar på otroligt märkliga sätt, stannar, rullar lite till, knockar något annat ägg och jublet och skriken från de tävlande vet inga gränser.

Nu ska jag leta fram recepten till årets påskbuffé. Sikta mot solen så når du stjärnorna är mitt motto. Ska se vad de rekommenderar i programmet Mästerkockarna.