Bakom kulisserna

Repetitionerna för Bruksspelet 2014 är igång. Till tonerna av fängslande musik och med Pappersbruket som kuliss spelar amatörer och professionella skådespelare upp en viktig del av Klippans historia. Förra året satte Helene Lindqvist för första gången upp föreställningen som blev en succé! Bruksspelet 2014 berättar samma historia men denna gång med en ny regissör i form av Annika Kofoed. I år har man även ny scenografi och en del nya låtar. På scen hittar vi många återvändare som stod på scenen även förra året. Söderås Journalen passade på att ta en pratstund med två av dem som kommer att stå på scen.

Jeanette förvandlas till Bengta för andra året i rad

Ljungbyhedsbon Jeanette Friberg spelar rollen som Bengta.
– Bengta jobbar och sliter på Bruket. Hon har en stor familj som hon är väldigt mån om. Bengta blir väldigt orolig när maskinerna gör sitt intåg på Pappersbruket. Hon är rädd för att hennes och många andras jobb ska försvinna, säger Jeanette.

– Bengta är en färgstark personlighet som vågar säga vad hon tycker. Däremot har hon svårt att se möjligheter i utmaningar och nyheter. Bengta är också en skvallerkärring av stora mått, är det nyheter på gång är hon den första att lyssna.

Rolig och givande utmaning

Jeanette hade aldrig agerat eller sjungit inför publik innan Bruksspelet. Som dansare har hon däremot stått på scen tidigare.
– Att hålla på med Bruksspelet är en rolig fritidssysselsättning som bryter av mot det vardagliga. Repetitionerna är jätteroliga, vi är ett superhärligt gäng och det är kul att se hur alla växer in i sina roller, fortsätter Jeanette. Hon känner själv hur hon vågar mer och utmanar sig själv genom att vara med i Bruksspelet.

Jeanette arbetar deltid som kontorist på Snälleröds Säteri AB i Ljungbyhed. Hon tycker att det fungerar bra att kombinera jobbet med alla repetitioner och föreställningar under sommaren. De flesta som är med i Bruksspelet är också engagerade i föreställningen på andra sätt. Jeanette är med i marknadsföringsgruppen och har bland annat gjort Bruksspelets hemsida. Förutom allt detta hinner hon också med att jobba extra som stepup-instruktör några gånger i veckan!

Pappersbruket + musik = Sant

– Det är verkligen kul att jobba med en blandning av amatörer och proffs. Proffsen har tagit hand om oss som inte står på scen till vardags på ett mycket bra sätt. Jag har lärt mig mycket av dem och av att arbeta med regissör.

Vad har då Jeanette att säga till den som funderar på att se Bruksspelen i år?
– Du måste komma! Det är väldigt speciellt att vara på Pappersbruket och uppleva miljön. Tillsammans med fantastisk musik är det verkligen en minnesvärd föreställning för alla som är på plats. Missar man biljetterna i år får man skylla sig själv, avslutar Bengta/Jeanette med ett skratt.

Andreas Eldeen är skådespelare och musiker

Han kommer ursprungligen från Karlskrona och bor idag i Malmö. Förra sommaren och denna sommar spelar han huvudrollen i Bruksspelet som fabriksägare Sven-Magnus Sunnerdahl.
– Jag visste ingenting om Klippans Pappersbruk och dess historia sen tidigare. Det är verkligen en fantastisk spelplats och en spännande berättelse. I en scen frågar ”min” fru Hedvig Charlotta mig vad jag ser. Då blickar jag ut och berättar att jag ser Pappersbruket, arbetarna och den miljön vi befinner oss i. Och det är ju exakt samma syn som min karaktär Sven-Magnus såg på samma plats på 1800-talets början. Sådant ger mig gåshud!

Ung entreprenör

Andreas har genom Bruksspelet lärt sig mycket kring sin karaktär och Pappersbrukets historia.
– Sven-Magnus och hans fru hade stort inflytande i 1800-talets Klippan. Han var en ung entreprenör med stora ambitioner. Han tog över fabriken efter sin svärfar. Karakteristiskt för Sven-Magnus är att han är lite egen. Han stoppas inte av motgångar och vi har valt att porträttera honom som en kärleksfull men aningens för entusiastisk människa.

Andreas Eldeen har under våren varit ute på Sverigeturné med Jesus Christ Superstar. Till hösten ska han spela på Malmö Opera i musikalen Doktor Zjivago. Däremellan iklädd rollen som Sven-Magnus Sunnerdahl på pappersbruket!

Bra sammanhållning

– Sammanhållningen mellan oss som spelar i Bruksspelet är verkligen fin. Efter förra sommarens föreställningar höll jag i teatergrupper med både barn och vuxna som varit med i föreställningen. Då lärde jag känna många ännu bättre. Det är fantastiskt kul att spela i en mixad grupp med amatörer och skådespelare.

Andreas ser fram emot en ny sommar med Brukssspelet. Han ser också fram emot att träffa både den återvändande publiken och de som ser Bruksspelet för första gången.
– Kom och upplev historien om Bruket! Tillåt dig att skratta, gråta och dras med i berättelsen. Det är fantastiskt att tänka på att dessa karaktärer faktiskt levt och verkat just på denna plats och i denna miljö.