Vykort – uppskattad personlig hälsning

Vykort har funnits i flera hundra år, en uppskattad personlig hälsning. Det befarades att e-post, mobiltelefon och annan teknisk kommunikation skulle slå ut vykorten. Det har blivit tvärt om.

Vykort beskrivs som ”postkort med en bildsida och plats för adress och meddelanden”. Föregångaren finns i 1700-talets gratulationskort – utan bild – samt 1800- talets handräckningskort. Från 1869 gick det att sända brevkort utan bild genom Österrike. Osäkerhet råder kring vem som tillverkade första vykortet, så som vi känner det idag. Men pappershandlaren Heinrich Lange i Göttingen producerade första vykorten för allmänheten. Vykort fick internationellt genombrott vid världsutställningen i Paris 1889. Populäraste motivet var nyinvigda Eiffeltornet.

Äldsta kända svenska vykortet är från 1882. Det stora genombrottet kom 1897. Då genomfördes Stockholmsutställningen. Inför utställningen trycktes 1,3 miljoner vykort med motiv från utställningen, tecknade av Anna Palm. Men det är Jenny Nyström som tagit fram flest motiv för vykort – eller ”brefkort med vyer” som de kallades. Det blev över 3 000 motiv från henne.

”Idag har företagen nästan helt slutat sända vykort. Däremot har det sålts allt fler till privatpersoner, trots It-intåget. Vykort blir helt enkelt en personligare hälsning”, säger bokhandlare Lars Månsson i Klippan, vilket väl speglar utvecklingen i landet.