Golf för hela familjen

En kall, solig dag på sportlovet råder det full aktivitet i Ljungbyheds Golfklubbs lokaler på Lägervägen i Ljungbyhed.

Utanför är den stora grillen igång och inne i träningshallen har sportlovslediga barn och ungdomar samlats för att testa golf. Från föreningens sida är det många ideella krafter på plats och man känner direkt att man kommit till en förening med ett stort hjärta!

Karl-Olof ”Otta” Lööw är vice ordförande i klubben och han är väldigt glad över det stora antalet barn och ungdomar som tagit chansen att testa golf.
– Vi har vår pro, Teddy Melén, som håller i prova-på dagarna. Det är 3:e året han är hos oss som pro och det är väldigt roligt att kunna erbjuda våra medlemmar träning och utbildning med en så duktig tränare, säger ”Otta”.

Golfbanan anlades redan 1933 och man började med en blygsam 6-hålsbana. Då var banan till för de anställda inne på flygflottiljen. Under krigsåren 1940-52 var banan stängd och växte igen. Sen tog det fart! Banan byggdes ut till en 9-hålsbana 1952 och 1956 bildades F5 golfklubb. År 2002 byggdes banan ut till 18 hål och man ändrade namn till Ljungbyheds Golfklubb.
– Fram till 2008 drevs och sköttes banan av klubben. Därefter tog Peab över drift och regi, men ansvaret har nu lämnats över till klubben igen. Vi har anlitat GML-Sport AB (Golfmaskiner Landscaping Sport) som tagit över banskötseln. Vi har ett spännande arbete framför oss, bland annat söker vi arrendatorer till golfrestaurangen på området, säger ”Otta”.

En ”hemvändare” i klubben

– Jag är uppväxt i Skåne, men har bott i Stockholm sen jag var 15 år och arbetat på SAS. Det var en kollega där som lockade in mig i golfens värld, och jag tyckte att det verkade vara en förnäm gubbsport innan dess. Som så många andra fastnade jag direkt, och nu när jag återvänt till Skåne var det självklart för mig att engagera mig i Ljungbyheds GK, berättar hemvändaren Kenneth Hjelm.

En sport för alla

Det verkar som de flesta som testar golf fastnar för det.
– Det är socialt, trevligt att spela och hela familjen kan vara med, säger Berith Svensson som också sitter i styrelsen.

– En 18-håls bana är ungefär en mils promenad och man är ute i cirka fyra timmar, säger Kenneth som vissa veckor går 4 rundor!

– Planerna finns på en 6-hålsbana inne på det nuvarande övningsområdet, fortsätter Otta.

En som kan intyga att det är en sport för hela familjen är Emilia Losell, 11 år. Det är inte första gången hon testar golf, men hon passar på att träna sin teknik under sportlovets prova-på dagar.
– Jag har tränat i 2 år och hela min familj spelar golf. Mamma, pappa, jag, mina syskon och farmor och farfar spelar. Det är roligt för man är utomhus och får tänka själv när man ska bedöma avstånd och styrka på slaget.

Vem är bäst i familjen då?
– Det är pappa, säger Emilia som siktar på att börja tävla och kanske är det hon som är bäst i familjen en vacker dag!

– Klubben har utbildningar med Teddy Melén för alla som vill ta grönt kort och vi har även utrustning att låna ut, så man behöver inte rusa iväg och köpa dyra klubbor och tillbehör direkt, säger Otta.

Ljungbyheds Golfklubb har idag över 500 medlemmar och erbjuder olika sorters medlemskap. Klubben har verksamhet året om och är en av få golfklubbar i Skåne som kan erbjuda en inomhushall med 12 utslagsplatser och putting green. Det finns lag och träningsgrupper för damer, herrar, barn och ungdomar.

Stora tävlingar

Under 2014 kommer klubben arrangera många stora tävlingar.
– Detta är en klubb som bygger helt på ideella krafter. För oss är Vi-andan väldigt viktig och klubben har skapats av frivilliga insatser bland medlemmarna. Alla våra stora tävlingar kan vi anordna genom att medlemmar ställer upp och hjälper till,
säger ”Otta”.

I maj kommer man ha Skandia Tour Riks och dessutom Sveriges största tjejläger som Svenska Golfförbundet är ansvariga för. I juli blir det Supercamp för 120 lovande golfungdomar från hela landet och samma månad står man också som värdar för SM för herrar 45, då 150 spelare kommer till Ljungbyhed. I augusti är det dags för kval till Junior-SM för klubblag.

Så oavsett om du redan är inbiten golfare, vill lära dig sporten eller titta på golftävlingar är det absolut läge att bege sig till de vackra och anrika omgivningarna kring Ljungbyheds golfklubb i Ljungbyhed Park (f.d F5-området).