Förenar nytta med nöje

Klippanfestivalen, lotteriförsäljning och tomtegrotta på julmarknaderna i Klippan och Ljungbyhed, insamling av barriga julgranar efter jul och leverans av påskris till påsk.

Det är bara några av de aktiviteter och evenemang som Lions Club i Klippan hittar på för att samla in pengar till olika projekt.
– Vi är en välgörenhetsorganisation. 50 % av våra insamlade pengar går till lokala projekt, och resterande 50 % går till nationella och internationella projekt, säger Börje Svahn som varit medlem i snart 15 år och är klubbens kassör.

På presidentposten sitter Bengt Persson för tillfället. Inom klubben är man president i ett år och lämnar sen vidare till någon annan som tar över.
– Vi är i dagsläget 23 medlemmar, den äldsta 96 och den yngsta 47 år. Vi har 4 olika aktivitetsgrupper som sysslar med våra projekt. En gång i månaden har vi möte i klubblokalen i Klippan. Utöver det brukar aktivitetsgrupperna träffas hemma hos varandra en gång i månaden, säger Bengt.

100 % till ändamålet

Lions finns i merparten av världens länder.
– All administration bekostas av medlemsavgifterna. Det innebär att 100 % av alla pengar vi samlar in går direkt till de projekt som vi stödjer, säger Börje.

För det mesta bestämmer varje klubb själv vad de insamlade pengarna ska gå till. Ibland kommer det påbud från Lions Club Sverige med rekommendationer eller uppmaningar till specifika insamlingar. Vid katastrofer kan det hända att man går ut med insamlingsbössorna för att snabbt kunna bidra med hjälpinsatser.

De senaste lokala projekten som Lions Club Klippan arrangerat och samlat in pengar till är bland annat gåsamiddag för de som bor på kommunens äldreboende, disco på Ekebo för ungdomar med handikapp, särskolorna och Klippantjejen Jasmin Anderströms hjälpprojekt i Sri Lanka (se
Söderås Journalen september 2013).

Träffas, trivas, tjäna

– Att vara med i Lions förenar nytta med nöje. Vi har väldigt trevligt när vi träffas och man knyter många kontakter, säger Börje.

Lions Club Klippan välkomnar väldigt gärna fler i sin gemenskap. 2:a onsdagen varje månad har man medlemsmöte i lokalen på Ängelholmsgatan 9 (samma byggnad som Sågen i Klippan). Ännu har man inga kvinnor i klubben, men alla är välkomna!
– Våra ledord består av tre T: träffas, trivas och tjäna, avslutar Bengt.