Linus Borg – profilen, musikern, sonen och bandet

Linus Borg är 22 år ung/gammal. Många läsare känner säkert igen hans namn. Musikaler, kyrkokonserter, soloprojekt och nu, senaste satsningen på det egna bandet, har satt hans namn på kartan och han omnämns ofta som en blivande stjärna.
– Det sätter ju lite press, det där att jag är en blivande stjärna. Jag har inte hunnit tänka på det så mycket, men det är ju väldigt roligt att folk gillar det vi gör, säger Linus när vi träffas i lokalerna på Sågen där Svenska Popfabriken håller till.

Linus har precis börjat pusta ut efter minneskonserten som han och Mats Pettersson (medlem i Dolkenihåsan och Lasakungen bland annat) ordnade för Linus pappa Conny Borg och Sven Tall på Best Western. Både Conny Borg och Sven Tall var medlemmar i Svenska Popfabriken. De var kända profiler i Klippans och Skånes musikliv och avled 2013.
– Vi har planerat för minneskonserten hela hösten. Det blev verkligen en speciell kväll och det kändes så jäkla bra att få spela för alla som var där för att minnas och hedra pappa och Sven Tall.

Trummisen förvandlades till sångare

Linus har musiken i blodet. Det har aldrig funnits några tveksamheter från honom att det är musik han skulle hålla på med. Hans pappa Conny, har alltid sysslat med musik och var bland annat trummis i Perstorpsbandet The Push. Linus började spela trummor som 4-åring och började i Klippans Musikskola när han var 6 år. Som 14-åring blev han trummis i Lasakungen och han valde utan att tveka musikestetisk linje när det var dags för gymnasiet.
– Jag trodde nog aldrig att jag skulle våga sjunga på scen, men på den estetiska linjen fick jag uppmuntran och modet och plötsligt var jag sångare också, säger Linus som gärna sjunger i alla genrer.

Solosatsning blev eget band

Under våren 2013 bestämde sig Linus för att pröva vingarna som soloartist. Reggae/ska är en musikstil han verkligen gillar och han skrev tillsammans med Åstorps-musikern Håkan Hultberg låten ”Du måste försöka”. Bandkonstellationen bestod då av Conny Borg på trummor, Marcus Hagren på gitarr, Stellan Nilsson på keyboard, Andreas Åkesson på gitarr och Johannes Olofsson på bas.

Stellan Nilsson var med i Svenska Popfabriken på 70-talet och Andreas Åkesson och Johannes Olofsson kommer närmast från dansbanden Donnez och Willez. Låten hamnade på Internet och massor av folk gillade vad dom hörde från Linus och Håkan. Klippankillen Filiph Jönsson var en av många som lyssnade på låten och han hörde av sig till Linus.
– Filiph är duktig på texter och visade vad han skrivit. Hans texter är klockrena till vår skånska reggae! Så han blev bandets textförfattare.

Jobbig höst

2 augusti 2013 hände det som inte fick hända och Conny Borg avled hastigt.
– Allt blev jobbigt och jag tappade intresset, säger Linus som har ett vackert silverhalsband runt halsen där det står ”Pappa”.

– Jag visste inte hur jag skulle få tag i nån som kunde ta pappas plats som trummis. Min systers pojkvän, Kennie Tollow, hade vikarierat som trummis i Willez men aldrig spelat reggae. När han satte sig bakom trummorna så kändes och lät allt så rätt. Det satt helt enkelt som en smäck. Så min solosatsning på Linus Borg blev bandet ”Linus Borg”.

Svenska Popfabriken lever vidare

När Linus får frågan om han inte ska söka till musikprogram som Idol kommer svaret snabbt:
– Nej, det har aldrig intresserat mig.

Linus som redan har en diger meritlista inom musikvärlden trivs allra bäst i studion och speciellt på Svenska Popfabriken i Klippan.
– Det är så roligt att se och vara med om att Svenska Popfabriken lever vidare. Jag hoppas att det kan bli så igen som det var i slutet på 70-talet, att Klippan blir ett nav i Skånes och Sveriges musikliv.

Han vill inte förutspå något om sin egen musikframtid.
– Det får tiden utvisa, säger Linus Borg. Ett namn och en röst som du garanterat kommer höra mer om och av.