Zignerat Zachhau

Jag funderar lite då och då på att avsluta Facebook, Instagram och annat som jag upptäckt att jag spenderar alldeles för mycket tid på. Men jag kommer liksom aldrig så långt att den där avregistreringen blir ett faktum.

Läste du blogginlägget som skrevs av pappan som varit på gympa med sitt barn? Det handlar om att där sprang dessa små skruttar runt i sina gympadräkter, fladdriga shorts och Bamse-tröjor och sökte desperat efter sina föräldrars uppmärksamhet. Men inte många föräldrar hade tid att titta. De satt med näsan långt ner i mobilen och kollade mail, Facebook och Instagram.

Ibland tänker jag att jag ska köpa en gammal Nokia 3210. Som har en batteritid på en evighet och som fungerar till en enda sak: att ringa med! Det var väl det som var grundidén med mobiltelefonen. Eller?

Livet är det som pågår medan du är på Internet, läste jag någonstans. Antagligen på Internet. Själv har jag slutat läsa böcker. På kvällarna skuttar jag i säng för då är det äntligen dags för kvällens omgång. Ohlala, tänker kanske du? Glöm det, det är kvällens omgång av spelet Candy Crush. Det är det effektivaste preventivmedel jag haft.

Jag tycker annars att jag är en ganska sansad människa men nu har det gått så långt att jag överväger att betala pengar för att komma vidare till nästa nivå i ”godislandet”.

Det här är ingen präktig krönika om att stänga av mobilen, dricka ört-te, carpe diem och slänga ut datorn. Jag är själv löjligt förtjust i Internet och alla tekniska möjligheter vi har idag. Vill jag ha svar på något: Internet. Vill jag dela bilder med mina vänner och familj: Internet. Allt: Internet.

Det svåra tycker jag är att hitta balansen. Den hårfina gränsen där man inte är tillgänglig hela tiden, där telefonen inte ska vara med överallt och där det inte är viktigt att redovisa allt i en vacker, harmonisk miljö på Instagram. För livet är inte bara ett vackert snuttegull-filter på Instagram, Facebook och bloggar. Det är smutsdisk, tvättberg, dammråttor, snabbmakaroner under strumporna och verkligheten. Som är ack så fantastisk utan filter.